Home

Achtergrond 321 x bekeken 10 reacties

LTO en DDB maken plan Europese quotumhandel

Belangenorganisaties en zuivelondernemingen werken samen aan een voorstel voor Europese verhandelbaarheid van melkquotum.

Zij menen dat daarmee de inkomenspositie van de veehouders wordt versterkt. Opmerkelijk is de samenwerking van de LTO-vakgroep Melkveehouderij en de Dutch Dairymen Board (DDB).

"Daar waar nodig willen we gezamenlijk optrekken", zegt Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep. "We willen vooral naar overeenkomsten kijken", zegt Sieta van Keimpema, DDB-voorzitter.

De betrokkenen geven aan met elkaar in gesprek te willen blijven na het afronden van de dialoog. Deze werd ingezet na de DDB-melkacties. "Dit is een belangrijk gevolg van de acties", zegt Van Keimpema. "Vorig jaar was er geen sprake meer van contact. Nu zijn we weer met elkaar in gesprek."

Behalve LTO en DDB werken Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), melkveehoudersvakbond NMV en vertegenwoordigers van de zuivelondernemingen mee aan het plan.

De organisaties onderzoeken daarnaast de mogelijkheden van een vangnet dat schommelingen in de melkprijzen opvangt. Volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) gaat het vooral om ideeën.

De mogelijkheid om quotum Europees te verhandelen biedt Nederlandse veehouders meer opties om hun productie te verhogen. Het Europees verhandelen van het melkquotum drukt de prijs van het quotum.

"Het oude interventiemodel komt niet terug", zegt Schenk. "We willen kijken naar de mogelijkheid om bij calamiteiten de markt niet te laten ontsporen. Hierbij kan gedacht worden aan particuliere opslag of het tijdelijk uit de markt halen van melk."

Het verschil in visie tussen de LTO-vakgroep en de DDB zal volgens Schenk blijven bestaan. "We willen elkaar ondersteunen waar we kunnen", zegt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Prima zaak, een goed plan brengt veel voordelen voor iedereen.

 • no-profile-image

  Koorevaar

  LTO, DDB maak ons trots en kom met een voorstel zodat we weer éénheid ervaren en geld kunnen verdienen!!

 • no-profile-image

  melkboer

  Een treffende opmerking Koorevaar, je slaat de spijker precies op zijn kop.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goede zaak die samenwerking tussen ddb en lto , verdeeldheid hebben we helemaal niks aan als boeren

 • no-profile-image

  catharinus

  Volgens mijn zou je het superheffingsbedrag flexibel moeten maken, hiervan kun je het eventuele uit de markt halen van melk financieren.
  Wanneer de markt in evenwicht is, zal de superheffing laag zijn, en het quotum geen waarde meer hebben.
  Een land als Frankrijk zal nooit toestaan dat er quotum naar het hebberige Nederland gaat.
  Mevr. Fisher-Boel kan beter ieder jaar de superheffing met 2 cent laten zakken dan 1% quotum verruiming / jaar

 • no-profile-image

  melkboer

  Dan toch maar beter laat dan nooit. Het verminderen van de superheffing zou wel eens het ongewenste effect kunnen hebben dat er flinke schommelingen in de europese produktie plaatsvinden. Dit geeft behoorlijke pieken en dalen in de melkprijs. En hier wordt de producent niet beter van, omdat niet meer te sturen valt. En zeker niet als er ook nog plannen voor een termijnmarkt zijn. Je loopt hiermee altijd achter de feiten aan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja zo is dat Klaas. En het verhaal van mestoverschot is een papieren tijger.
  Mest is de sleutel van duurzame landbouw naar de toekomst toe, maar het is wachten tot de wal het schip keert (lees; iemand begrijpt dat mestproduktie noodzakelijk is voor duurzame plantaardige produktie)

 • no-profile-image

  twente

  prima zo eingelijk zamen werken aan oplossingen.

 • no-profile-image

  Klaas

  Na 25 jaar quotering lijkt mij deze oplossing wat aan de late kant, voordat hier deze regeling klaar is zijn we al weer jaren verder. Daarom vind ik voorstel van Catharinus veel eenvoudiger. Het is toch vreemd, dat we wel superheffing betalen, terwijl het Europese quotum niet eens volgemollken wordt.

 • no-profile-image

  klaas

  dan koopt de nederlands boer dus quotum van goedkopere landen, en boert hij verder in nederland, waardoor er een mestoverschot ontstaat, maar die mest kan toch naar die andere landen terug geexporteert worden of naar de sahara gebracht worden, om de uitbreiding vd. woestijnen tegen te gaan.

  het is niet moeilijk als je maar globaliseert en niet chauvinistisch, in hokjesgeest.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.