Home

Achtergrond 217 x bekeken 4 reacties

LEI: zeugenhouderij boekt negatief inkomen

De zeugenhouderij heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een laag saldo gedraaid en komt uit op een negatief inkomen.

Dat meldt het landbouweconomisch instituut LEI. Het LEI berekent voor een voorbeeldbedrijf met 400 zeugen het saldo en inkomen. Voor het tweede kwartaal komt het saldo uit op 24.149 euro. Over hetzelfde kwartaal vorig jaar lag dat saldo nog op 38.772 euro.
Het zijn vooral de scherp gestegen voerkosten en de matige biggenprijzen die het saldo onder druk zetten. De prijs van het voerpakket ligt 32 procent hoger dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal.

De biggenprijs ligt zo’n 12 procent hoger dan vorig jaar in de zelfde periode en komt uit in de buurt van 40 euro. Dat maakt dat het voorbeeldbedrijf ruim 10.000 euro meer inkomsten uit de biggenverkoop haalt. Ook de slachtzeugenprijs ligt fors hoger (bijna 30 procent). Samen met een licht hogere prijs voor fokgelten zorgt dit voor een stijging van de overige opbrengsten van 3.000 euro.

Doordat de voerkosten harder zijn gestegen dan de opbrengsten, komt het saldo 5.000 euro lager uit dan vorig jaar. Overige kosten, zoals huisvesting en mestafzet, zijn niet opgenomen in het saldo. Deze maken dat het inkomen uit het bedrijf over het tweede kwartaal flink negatief uitpakken. Dat inkomen uit het bedrijf is al negatief sinds het tweede kwartaal van vorig jaar. Het dieptepunt werd bereikt in het vierde kwartaal van vorig jaar. Als gevolg van hoge voerkosten en lage biggenprijzen was in die periode het saldo zelfs al negatief.

Voor het lopende derde kwartaal verwacht LEI-onderzoeker Jan Bolhuis iets betere uitkomsten. De voerprijzen dalen wat, terwijl de biggenprijs iets stijgt. Gezien de flink gekrompen zeugenstapel in Europa verwacht de LEI-onderzoeker voor later dit jaar een flink aantrekkende biggenprijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onrustig varken

  Iedereen gaat ervan uit dat de biggenprijzen gaan stijgen, alleen is dat wel zo logisch?? Dan zullen de vleesvarkens ook duurder moeten worden. In engeland is er recessie en de engelse pond zakt verder weg. Het geimporteerde varkensvlees wordt dus duurder en mensen hebben minder te besteden. Dit probleem gaat in meer europese landen spelen. Er kunnen wel minder varkens zijn maar als ze niet opgegeten worden.....

 • no-profile-image

  harm

  heb geen nood ,het komt zoals het komt

 • no-profile-image

  Dikkebag te N

  Het moet veranderen en het kan veranderen.
  Waarom blijven wij dit doen?

 • no-profile-image

  fokzeug

  Heb wel nood want het komt pas als het voor veeeeeeeeeeel boeren te laat is,of is dat juist de bedoeling???????

Of registreer je om te kunnen reageren.