Home

Achtergrond 232 x bekeken

Kom op met die gen-pieper

Mooie innovatie blijft in de kast als gevolg van besluiteloosheid: geldverspilling.

Hoeveel miljoenen zijn al weggesmeten door trage besluitvorming rond genetische aanpassing van aardappelen? Nog los van de emotionele schade, aangericht door actiedreiging en vertragingstactiek door Greenpeace?

Het is 10 jaar geleden dat zetmeelcoöperatie Avebe miljoenen euro’s lichter werd omdat een veldproef (die eerst was toegestaan) van overheidswege moest worden beëindigd. 2.400 hectare aardappelen en 400 hectare pootgoed zijn toen vernietigd.

Al 20 jaar investeert het bedrijfsleven, zoals BASF, in techniek én bijbehorende lobby om in Brussel een toelating rond te krijgen. De investering in techniek is vanzelfsprekend en noodzakelijk, maar kosten maken als gevolg van besluiteloosheid natuurlijk niet.

Dit jaar kan het er dan eindelijk van komen. Op 15 december zal de Efsa, die de voedselveiligheid in Europa controleert, met een rapport komen. Ook hier is weer geldverspilling aan de orde: het rapport verschijnt voor de tweede keer. Al in 2006 rapporteerde hetzelfde agentschap dat gemodificeerde aardappelen (die van BASF) veilig zijn voor mens, dier en milieu. Doordat sommige lidstaten geen knoop durven doorhakken, moet het werk telkens worden overgedaan. Boerderij publiceert deze week een reconstructie van twee decennia besluiteloosheid.

De tegenstanders van de gen-aardappel zijn bang dat het zetmeel in de voedselketen komt en resistentie tegen antibiotica veroorzaakt. Dat is echter koudwatervrees. De aardappel is bedoeld voor het maken van producten als lijm en papier. Het grote voordeel is dat bij die productie geen chemische middelen nodig zijn. Met dank aan de gentechniek. Greenpeace en biologische akkerbouwers zouden de techniek om die reden juist moeten omarmen.

Brussel is nu aan zet. Gelukkig wil het al gen-soja in voer toestaan. Nu is de gen-pieper aan de beurt. De voordelen zijn aan iedereen uit te leggen.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.