Home

Achtergrond 169 x bekeken

Klink: Geen chaos door rookverbod

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) vindt het overdreven om te spreken van een chaos in de horeca door het rookverbod dat deze zomer van kracht is geworden.

Die woorden kwamen van branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland (KHN), die stelt dat het niet goed gaat met onder meer de handhaving van het verbod. Maar in navolging van de Voedsel- en Warenautoriteit, die boetes uitdeelt aan kroegen waar gerookt wordt, wijst Klink erop dat 95 procent van de horeca rookvrij is.

Er klinken steeds meer geluiden van kroegen die de asbak weer uit de kast halen. Volgens hen blijven door het verbod zo veel rokende drinkers thuis, dat cafés nauwelijks meer het hoofd boven water kunnen houden.

Maar volgens de minister zijn er geen harde gegevens over omzetverlies. Net als in het debat in de aanloop naar het rookverbod, verwijst Klink naar geruststellende cijfers uit landen waar het roken al eerder taboe werd in de horeca.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.