Home

Achtergrond 228 x bekeken

Klacht bij NMa over rashondenverenigingen

Fokkers van rashonden hebben de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gevraagd het kartelverbod in deze branche onder de loep te nemen.

Ze vinden het niet goed dat de brancheorganisatie, de Raad van Beheer van de rashondenverenigingen, per hondenras maar een vereniging erkent. Ook keuren ze het af dat niet elke organisatie zich kan aanmelden bij de branchevereniging. De bestaande clubs hebben hierdoor een monopoliepositie, stelt de Federatie van Rasverenigingen.

"De markt moet worden vrijgegeven. Consumenten zijn assertiever geworden en willen vrij zijn in hun keuzes'', aldus de federatie die enige tientallen verenigingen vertegenwoordigt. De Raad van Beheer geeft per jaar ongeveer 50.000 stambomen aan rashonden. Alleen de waarde van de gefokte raspuppy's is jaarlijks al 34 miljoen euro, meldt de Federatie van Rasverenigingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.