Home

Achtergrond 189 x bekeken

Kabinet verbiedt shortselling

Nederland gaat het speculeren op koersverliezen op de effectenbeurs verbieden. Dat heeft minister Wouter Bos (Financiën) in het NOS Journaal verklaard.

Het verbod op het zogeheten 'short-selling' gaat om middernacht in. Het zal voor drie maanden gelden. Beleggers die short gaan, verkopen aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Ze hopen dan op koersverlies om de aandelen goedkoop terug te kopen en de winst op te strijken.

Een woordvoerder van Bos laat weten dat het verbod zich beperkt tot zogeheten naked shortselling. Daarbij wordt gespeculeerd met aandelen die ongedekt zijn. Financiën komt met een lijst van instellingen die onder het verbod vallen, aldus de woordvoerder.

Eerder vaardigden de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland een verbod uit op short-selling. Duitsland deed dat vrijdag. Het verbod moet fondsen beschermen tegen onnodig grote verliezen. In Duitsland geldt het verbod voor aandelen van elf grote financiële instellingen, waaronder Deutsche Bank en Allianz.

Vermoed wordt dat sommige beleggers short-posities hebben misbruikt en koersen van bankaandelen hebben beïnvloed door negatieve geruchten te verspreiden over de financiële positie van bedrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.