Home

Achtergrond 250 x bekeken

KWS en Monsanto willen toelating voor teelt transgene biet

De veredelingsbedrijven KWS Saat en Monsanto gaan een toelating aanvragen bij de Europese Commissie voor de teelt van suikerbieten die resistent zijn gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat (RoundUp).

De bedrijven hopen dat in 2015 of 2016 de toelating voor de teelt is geregeld. Vorig jaar oktober heeft de Europese Commissie de transgene suikerbiet H7-1 van KWS Saat en Monsanto een toelating gegeven, zodat de suiker uit de biet verwerkt mag worden. Maar de biet mag niet in de EU worden geteeld. Volgens productmanager Henning von der Ohe van KWS Saat zal het afhangen van de snelheid waarmee de Europese politici de aanvraag behandelen wanneer de teelt mogelijk is. "Brussel heeft in 1998 voor het laatst een toelating gegeven voor de teelt van een transgeen gewas (mais). Deze toelatingsprocedures duren jaren. Bovendien moet er na de teelttoelating nog rassenonderzoek plaats vinden, zodat de biet op de Europese rassenlijst kan worden geplaatst. Pas daarna kan de biet worden geteeld."

KWS en Monsanto hebben veldproeven gedaan in Spanje en Duitsland om gegevens te verzamelen voor de toelatingsaanvraag voor de teelt. Van der Ohe kan nog niet zeggen wat de resultaten zijn. "De gegevens worden nog geanalyseerd. In het veld was geen onderscheid te zien met gewone bieten."

De suikerbiet heeft vorig jaar een teeltvergunning gekregen in de VS, zegt Von der Ohe van KWS Saat. "Vorig jaar is er 1.000 hectare van de biet geteeld in de VS. Die oppervlakte is dit jaar gegroeid naar bijna 300.000 hectare. Dat is ongeveer 60 procent van het totale bietenareaal in de VS. We verwachten een verdere stijging van het areaal omdat de telers tevreden zijn over het telen van deze suikerbiet."

Volgens Van der Ohe leidt de omschakeling van de gangbare naar de genetisch veranderde suikerbiet tot een kostenbesparing. "Uit gegevens van vorig jaar blijkt dat de kosten voor de onkruidbestrijding en zaaizaad bij gangbare bieten uitkomt op 336 dollar (232 euro) per hectare. Bij de teelt van de transgene biet is dat 222 dollar (153 euro). Dat is een besparing van 115 dollar (79 euro) per hectare. De transgene suikerbiet leidt tot een lager gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen. Dat is goed voor het milieu. Bovendien beperkt het de bodemverdichting omdat maar één of twee keer met RoundUp gespoten hoeft te worden. Bij gangbare bieten moet vijf of zes keer een onkruidbestrijding worden uitgevoerd. En de transgene biet bespaart arbeid, want er is geen handmatige verwijdering van onkruid nodig."

Of registreer je om te kunnen reageren.