Home

Achtergrond 167 x bekeken

Harde aanpak bepleit van overlast met oud en nieuw

Overlast tijdens de jaarwisseling moet snel en stevig worden aangepakt, bijvoorbeeld met straatverboden en boetes.

De politie moet ook voorkomen dat de daders in de anonimiteit kunnen wegvluchten.

Dat advies heeft een commissie die zich heeft gebogen over problemen tijdens de jaarwisseling maandag aangeboden aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. In het advies staat ook dat politie, gemeenten en hulpverleners zich beter kunnen voorbereiden op onrust met oud en nieuw. Daarvoor hoeft geen landelijk actieplan te komen, omdat de problemen per stad of dorp verschillen.

Plannen om de tijden waarop vuurwerk mag worden afgestoken in te perken, wijst de commissie onder leiding van burgemeester Thom de Graaf af. Als met oudjaar overdag geen vuurwerk meer mag worden afgestoken, heeft de politie haar handen vol aan handhaving van dat verbod. Dat zal ten koste gaan van de bestrijding van ongeregeldheden en overlast in de nachtelijke piekuren, schrijft de commissie in het rapport 'Een prettige jaarwisseling'.

Burgemeester De Graaf van Nijmegen vindt wel dat illegaal vuurwerk strenger kan worden bestreden. Ook pleit hij voor een milieubelasting op legaal vuurwerk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.