Home

Achtergrond 217 x bekeken

Glastuinbouw levert 60 procent meer stroom

De glastuinbouw heeft in 2007 60 procent meer elektriciteit geproduceerd dan het jaar ervoor.

Dit blijkt uit gegevens van het CBS. De hoge elektriciteitsproductie is ontstaan doordat het aantal tuinders dat gebruik maakt van een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) verdubbelde. In totaal produceerde de glastuinbouw in 2007 7 miljard kWh elektriciteit.

Het voordeel van een WKK is dat deze stroom produceert voor eigen gebruik. De stroom die de WKK extra produceert kan worden verkocht aan het net. Dit loopt echter nog altijd niet soepel. Tuinders in het Westland kunnen hun product niet meer kwijt op het overvolle elektriciteitsnet.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt ook dat na twee jaar van daling de totale elektriciteitsproductie weer gestegen is in Nederland. In 2007 produceerden de bedrijven 105 miljard kWh, terwijl dat in 2006 nog 99 miljard kWh was. De elektriciteitscentrales zijn de grote verantwoordelijke voor die stijging.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.