Home

Achtergrond 248 x bekeken 5 reacties

Gelderland mag onteigenen ten behoeve van EHS

De provincie Gelderland gaat in uitzonderlijke gevallen grond onteigenen voor het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Dat hebben Provinciale Staten woensdagavond besloten. Gelderland mag gaan onteigenen voor maximaal 5 procent van de te verwerven grond. Onteigenen mag alleen in uitzonderlijke gevallen en na intensief overleg met de gebiedscommissie.Het besluit kwam er na een ingediende motie van de Christenunie, PvdA en het CDA. Een meerderheid van de Staten ging er mee akkoord. Dat het CDA voor de motie stemde, betekent een omslagpunt omdat de partij altijd gezegd heeft mordicus tegen onteigening te zijn.

De SGP en de VVD stemden tegen de motie. Een woordvoerder van de VVD zegt zich te verbazen over het nieuwe standpunt van het CDA en noemt het gedrag van het CDA 'schadelijk voor het aanzien van de Gelderse politiek'. Vrijwilligheid blijft het uitgangspunt bij de realisatie van de EHS in de provincie Gelderland. Daarmee is de onteigening van landbouwgronden voor natuur feitelijk van tafel. Die conclusie trekt voorzitter Ben Lichtenberg van LTO Noord provincie Gelderland.

"Onteigening voor natuur heeft lang op de loer gelegen, maar de angel is eruit", zegt Lichtenberg. "De provincie heeft uitgesproken dat vrijwilligheid uitgangspunt blijft. Verdergaande instrumenten kunnen alleen worden ingezet als er draagvlak voor is in het gebied. Daar zitten we dus zelf bij en kunnen we het stuur daarom zelf in handen houden", aldus Lichtenberg.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  petrus

  Het C.D.A. lapt de normen en waarden, wat betreft de groen-blauwe zones aan haar laars.

 • no-profile-image

  anne

  Volgens mij is het juist het college van gedeputeerden (wel incl CDA overigens) die met een slecht plan kwamen en die nu door Provinciale Staten terug zijn gefloten.

 • no-profile-image

  schreuder

  Bij nader inzien toch lid geworden van de verkeerde partij. Ga het lidmaatschap komende week maar opzeggen !!!!! ook voor de Christenunie is het kennelijk onmogelijk zich aan de afspraken te houden. Rest nog SGP.

 • no-profile-image

  gert

  het CDA gedraagt zich als een automobilist die een kruispunt nadert met de richtingaanwijzer naar rechts,maar slaat op het laatste moment af naar links,dus onberekenbaar en onvoorspelbaar

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Hoezo vrijwillig? Als de vakbonden horen dat een bedrijf over ontslaan aan het denken is steigeren ze al. Mag je dan verwachten dat de agrarier dan vrijwillig z'n nek laat omdraaien? Kom eerst maar met een alternatief zoals een GROTE zak met VEEL geld.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.