Home

Achtergrond 170 x bekeken

Geen onafhankelijk onderzoek kosten stroom

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) ziet geen aanleiding om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de transportkosten van stroom.

GroenLinks had daarop aangedrongen, nadat onder meer de Consumentenbond onlangs had geklaagd over te hoge tarieven.

De CDA-bewindsvrouw wijst er in een brief aan de Tweede Kamer op dat de tarieven voor het transport van elektriciteit in de periode van 2008 tot en met 2010 per jaar reëel met 4,8 procent per jaar omlaag gaan.

Daarnaast denkt Van der Hoeven begin volgend jaar een wetswijziging naar de Kamer te kunnen sturen, die toezichthouder NMa de bevoegdheid geeft sneller in te grijpen als blijkt dat de tarieven verder omlaag kunnen.

Onderzoek door de NMa vorig jaar toonde aan dat de tarieven in het verleden te hoog waren. Minister Van der Hoeven wil nu "overmatige winsten'' in de toekomst voorkomen, maar kan juridisch niet afdwingen dat de elektriciteitsbedrijven geld terugstorten naar hun klanten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.