Home

Achtergrond 200 x bekeken

Fruitoogst lager dan prognose

De oogst van appels en peren is kleiner dan verwacht.

De oogstprognose wordt niet gehaald, blijkt nu de fruitpluk halverwege is. Indrukken van adviseurs en afzetorganisaties duiden op een 10 tot 20 procent lagere hardfruitoogst dan gepland. Peter van Arkel, fruitteeltadviseur in Zuid-Limburg en België schat dat de tegenpluk (afwijking ten opzichte van de prognose) bij Conférence 10 tot 15 procent is. "Het is in deze fase nog een indruk, en er zijn telers die meer dan de prognose halen, maar over de hele linie lijkt in onze regio de opbrengst Conférence zeker 10 procent achter te blijven."

Bij Elstar lijkt de tegenpluk nog groter. "Die lijkt 15 tot 20 procent minder uit te vallen. In 2007 hadden we hier de grootste oogst in 15 jaar. Dan kun je dat verwachten." Ook Fruitmasters schat de tegenpluk bij haar telers zeker 10 procent bedraagt. "Er blijven cellen leeg. Het is ook bijzonder dat eind september al bijna 80 procent van de oogst binnen is."

Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO, noemt schattingen in deze fase nog voorbarig, maar signaleert ook dat de oogst lager uitpakt dan gepland. "Ik denk dat dat later tot een officiële bijstelling van de prognose zal leiden, maar ik weet nog niet hoe groot die uitvalt."

Volgens Van Haarlem plukken telers vooral minder peren aan de onderste takken van de bomen. "Daar is de kans dat je ze niet ziet het grootst. Dat is gewoon niet juist ingeschat." Volgens de NFO-voorzitter moet speculatie worden voorkomen en is er pas duidelijkheid over de opbrengst en hoeveel kleiner die is, als de oogst verder is gevorderd. Niet alleen Nederlandse bedrijven kampen met lagere opbrengsten. "In Belgische teeltgebieden is de tegenpluk nog hoger. In het perengebied rondom Antwerpen blijft de oogst 30 procent achter, zo lijkt het", zegt Van Arkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.