Home

Achtergrond 1342 x bekeken 5 reacties

Fotowedstrijd 2008: Groei

De mooiste foto's van lezers en bezoekers. Dagelijks voegt de redactie een nieuwe toe. In september kunnen bezoekers van AGD.nl bepalen wie de mooiste foto heeft gemaakt.

1. Bij Burger Bloembollen BV helpt de hele familie in de meivakantie mee met het nakoppen van tulpen. Van links naar rechts: Teun, Bink, Gijs, Anouk en Manon. Op neefje Bink na betreft het kinderen van Jacques Burger. Hij leidt met broer Rob een bedrijf met 65 hectare met vooral tulpen en lelies. Dit jaar bestaat het bedrijf 100 jaar aan de Groteweg in ‘t Zand. Gevreesd werd voor 10 procent mindere opbrengst maar de oogst valt mee. Professioneel fotograaf René Faas legde de Westfriese nijver voor de eeuwigheid vast.

2. Een koe richt de blik op oneindig. Sven Wiggelo ziet als ondernemer eveneens geen grenzen. Wiggelo leidt een gemengd bedrijf met 60 melkkoeien en hij heeft 20 hectare appels en peren. Groei wordt even uitgesteld: bijna 100 procent van het fruit verhagelde recent. Het is de vraag of de bomen overleven. Ook voor de koeien waren het angstige momenten. Ze renden in paniek van land naar stal en weer omgekeerd. De foto is twee weken geleden gemaakt door Wiggelo’s vriendin: Jorieke Westhoff.

3. De driejarige Brian neemt de stand van het gewas op. De Zuid-Limburgse tarwe ziet er gezond uit. Volgens grootvader Jan Spee, die zijn kleinzoon fotografeerde, heeft Brian gevoel voor de landbouw. "Zijn vader Maurice heeft eerst een paardenhouderij gehad en daarna vollegrondsgroente geteeld. Uiteindelijk is hij toch bij de akkerbouw terechtgekomen." Brian vindt de mini-koeien van opa het leukst. Zelf verkoopt Spee zelfgeteelde aardappelen, ingekochte groente, fruit, zuivel- en streekproducten, "van de Wadden tot Eisden".

4. Jantine Simmelink vindt fluitenkruid of 'toeters', zoals ze het zelf noemt helemaal geen onkruid. Ze maakte de foto voor een kalender voor haar vader. "Toen ik de oproep voor de fotowedstrijd zag, dacht ik direct aan deze foto. Alles staat in groei en bloei en de lijnen op de foto vind ik erg mooi." Jantines ouders hebben een melkveebedrijf met 140 melkkoeien op Schouwen-Duiveland.

5. Een boer uit de directe omgeving van Amsterdam trekt een kalf ouderwets de wereld in. Het beeld van moeder en dochter ontroerde Adrie de Keyzer, die spontaan besloot het nieuwe leven voor de eeuwigheid op beeld vast te leggen. De actie van de boer is een noodgreep. Liever laat hij de natuur zijn werk doen. Het kalf mag bij de moeder blijven en wordt niet gelijk weggehaald. De Keyzer heeft van het fotograferen van koeien een hobby gemaakt. Zij fotografeerde deze keer op een vrij idyllische plaats: een biologische geitenboerderij waar naast geiten ook varkens, kippen en een vier koeien door elkaar lopen. "Om het de dieren en zichzelf aangenaam te maken zet de boer zelfs muziek op, met name sferische, rustgevende muziek", vertelt De Keyzer.

6. De driejarige Nick Braas draagt een lam naar een ander deel van de schuur bij zijn opa en oma Gert en Ada Braas. Opa en oma hebben zo’n honderd ooien in het Westfriese Avenhorn. Een dag in de week passen ze op Nick. Ze genieten volop van de blonde krullenbol in blauwe overall, die alles doet wat opa doet. "Heeft opa een strootje in zijn mond, dan wil Nick dat ook", zegt Ada. En als de schapen moeten aflammeren, zit Nick er met zijn neus bovenop. "Overigens draagt Nick de lammeren niet altijd op de kop hoor", verzekert Ada.

7. Oma Mariet van Dam helpt haarkleindochter Lieke Valk (4) het kalf Lieke 1 neer te zetten voor de jury van de kalverenkeuring in Broekland, op 13 juli. Hubertien Kappert nam de foto. "De keuring is goed verlopen," vertelt de moeder van Lieke, Rianne Valk. "Lieke is reservekampioen exterieur geworden en heeft een mooie beker ontvangen. Je ziet dat de volgende generatie zich alweer aandient. Nu maar hopen dat de kalfjes uitgroeien tot mooie koeien."

8. Zoon Teun vindt weinig zaken zo leuk als 'zuiver spuiten', weet vader Robbert Steijvers. Na een dag mee de mest te hebben uitgereden is het vijf jaar oude boertje nog niet moe van de machine. De foto werd enkele weken geleden gemaakt door zijn vader. Steijvers heeft een bedrijf met 60 melkkoeien en 100 zoogkoeien. De limousines worden steeds belangrijker. Iedere paar maanden wordt geslacht. De melkveetak wordt afgebouwd, omdat het Limburgse bedrijf in een gebied ligt waar natuur wordt ontwikkeld.

9. Precies op de grens van de Friese plaatsen Stiens en Finkum begroet veteraan schapenhouder Meint van Berkum (op de foto) zijn buurman Harke Miedema. Akkerbouwer Miedema, die ook de foto maakte, trof de voormalig timmerman en kalvermester net nadat hij huiswaarts keerde na de lammeren te hebben gevoerd. Zelf was Miedema bezig met het maaien van de bermen van zijn land. De buren wisselen weleens land uit. Miedema verbouwt aardappelen, uien en suikerbieten.

10. Een vaars van de familie Coppelmans uit het Brabantse Son en Breugel likt haar zojuist geboren kalf schoon. Het kalfje is in mei dit jaar geboren. "Ze is kerngezond en maakt het goed", vertelt Thea Coppelmans, maker van de foto. Ze stuurde de foto in omdat nieuw leven, zo in de wei met zo’n trotse koe altijd mooi is. Coppelmans spreekt uit eigen ervaring, want op 26 juni beviel zij van zoontje Stef. "Groei in het bedrijf en in het gezin dus." De familie heeft een melkveebedrijf met 75 melkkoeien en 50 stuks jongvee. Het bedrijf boekt goede resultaten en breidt langzaam uit.

11. Biggen van vermeerderingbedrijf Dood in Bornerbroek liggen in een rij aan de spenen. ”Het blijft toch bijzonder om te zien hoe de biggen feilloos de juiste spenen weten te vinden”, vertelt José Dood die de foto een paar maanden geleden maakte. De biggen zijn inmiddels verhuisd naar een vleesvarkenshouder.

12. Lieselotte (3) en Henk (5) van Harten helpen hun ouders met het plastificeren van de kaas. Met een spons smeren ze de vloeibare plastic op de magere 30+ kaas. "Af en toe helpen de kinderen mee", vertelt moeder Ria. "We moeten er wel bij blijven anders zitten ze aan het eind van de dag zelf onder het plastic." Henk en Ria van Harten hebben een melkveebedrijf met 170 melkkoeien in het Zuid-Hollandse Woubrugge. Alle melk verdwijnt in de kaasbak. Deels wordt de kaas verkocht in de boerderijwinkel, de rest gaat naar de groothandel. De onderne­mers maken onder meer magere 30+kaas en Boeren Leidse 30+kaas. "Als de kazen uit het vat komen moeten ze een dag drogen", vertelt Ria. ”Vervolgens gaan de kazen drie dagen in de pekel. Het vloeibare plastic wordt vervolgens met behulp van een spons in laagjes aangebracht."

13. Loom staat deze Charolaiskoe voor zich uit te kijken in de wei van maatschap Hesse in Vlagtwedde. Achter haar staat haar stierkalfje. Verderop ligt een Charolaiskoe. Marijke Moed maakte deze foto omdat ze het een mooi beeld vond op deze warme zomerdag. "Charolais zijn mooie rustige dieren," zegt ze. "Hun beeld paste mooi bij de warme, lome dag. Ook maakte ik de foto omdat ik een herinne­ring wilde hebben aan de dieren. De voorste koe moest naar het slacht­huis vanwege pootproblemen."

14. Gert-Jan Poland ploegt zijn land om voordat de aardappelen de grond in gaan. Dat vertelt Noortje Poland, de echtgenote van de akkerbouwer. Zij heeft deze foto gemaakt. Het ploegen deed Gert-Jan in maart. Inmiddels zitten de aardappelen in de grond en zijn ze bijna klaar om gerooid te worden. Over de kwaliteit valt nog niet veel te zeggen, maar hij heeft de groei sinds het ploegen nauwlettend in de gaten gehouden met zijn vader. Poland heeft een akkerbouwbedrijf met dertig hectare Agatha-aardappelen en twintig hectare kool.

15. Bea Glazenburg maakte deze foto op vakantie in de Betuwe bij het dorpje Heesselt. Dit dorp ligt ten zuidwesten van Tiel. "We logeerden in een hotel en zochten op een warme dag wat verkoeling bij het water. Deze koeien stonden in de uiterwaarden naast onze plek. Ze lagen allemaal tegen de dijk. Opeens stonden ze op en liepen gezamenlijk de Waal in om even af te koelen. Het was een mooi gezicht." Bij warm weer in combinatie met een hoge luchtvochtigheid lopen koeien risico op hittestress. Symptomen zijn dat koeien gaan kwijlen, zweten en zwaarder ademhalen. Maatregelen die een veehouder kan treffen zijn het aanbieden van schaduw, opstallen en het zorgen voor voldoende water. Veehouders die hun dieren laten grazen in de uiterwaarden hebben aan dit laatste in ieder geval geen gebrek.

16. De 2-jarige Ischa Elenbaas kijkt in het West-Brabantse Heijningen vanaf een veilig afstandje toe hoe de buurman met de combine de akker van het graan ontdoet. Ischa’s vader rijdt mee met trekker en wagen en moeder Caroline legt het moment vast op de gevoelige plaat. De grote broer en zus van de dreumes mogen om beurten meerijden op de combine en vinden dat volgens Caroline Elenbaas helemaal geweldig. De jongste telg houdt het echter nog liever even bij zijn speelgoedcombine, eveneens van het merk Massey Ferguson. "Het valt me echter wel op dat hij gedurende het dorsen steeds nieuwsgieriger wordt naar de grote combine", merkt zijn moeder op. "Langzaamaan vindt hij het toch wel leuk. Volgend jaar mag hij zeker mee." De oogst is goed verlopen.

17. Lieke Mali, de kleindochter van Johan en Mieke den Braven, komt regelmatig op de boerderij. De 2-jarige Lieke vindt het geweldig en voert dapper de koeien. Johan en Mieke zijn de trotse grootouders van twee kleindochters. Samen hebben ze een gemengd bedrijf in Odoornerveen in Drenthe. Toen ze zestien jaar geleden op de boerderij kwamen was het een akkerbouwbedijf. Zelf bouwden ze een ligboxenstal waar ze nu vijftig Holstein-koeien houden met bijbehorend jongvee. ”De kalveren en het jongvee staan net als vroeger ’s winters in het achterhuis”, vertelt Mieke. ”De dieren wennen hierdoor snel aan mensen die regelmatig voorbijlopen. Onze koeien zijn totaal niet schichtig.” Voor Mieke symboliseert deze foto duidelijk het thema groei. ”Onze opgroeiende kleindochter bij de koeien die dagelijk weer hun voer omzetten naar melk.”

18. Eef (5), Loes (9) en Floor (7) (v.l.n.r.) helpen hun vader Pieter Koopman tijdens het stro rijden uit de Wieringermeer. Koopman heeft een melkveebedrijf in De Weere. De ouders van de meisjes willen graag laten zien hoe sterk hun dochters zijn. "Het komt door de gezonde boeren buitenlucht", zegt moeder Mirjam Koopman die de foto maakte. Maar niet alleen de buitenlucht helpt, de grijper levert ook een bijdrage aan het optillen van het stro. Maar die is door het bewerken van de foto weggehaald, zodat het toch echt lijkt of de boerenlucht de meisjes zo sterk heeft gemaakt.

19. Dennis Mourik (12) geeft een pasgeboren kalf melk uit een fles. Het diertje werd vorige week geboren. Intussen maakt het het goed. Dat vertelt Nel Mourik, Dennis' moeder. Zij heeft samen met haar man Arie een melkveebedrijf in het Zuid-Hollandse Brandwijk met 170 stuks vee. Onlangs breid­den ze hun bedrijf naar dit aantal uit. Vorig jaar had het bedrijf van de familie Mourik nog rond de 100 koeien. De oude stal werd echter te klein en om de nieuwe stal vol te krijgen, moest de veestapel verder uitge­breid worden. Naast het melkveebedrijf heeft Arie Mourik ook een loonbe­drijf.

20. Leonie Elburg (8) helpt bij het lossen van Cobb-grootouderdieren op een pluimveehouderij is Oudehaske. Leonie was op pad met haar vader, die pluimveebedrijfbegeleider is en zijn dochter fotografeerde. Dick Elburg is begeleider voor bedrijven met Cobb-grootouderdieren en geeft onder meer advies over voer, water en licht. Daarnaast begeleidt hij het opfokken en transport. Af en toe neemt hij zijn kinderen mee naar zijn werk. "Dit keer was Leonie aan de beurt. Ze vond het prachtig om mee te gaan naar een pluimveehouderij. De procedure bij het bedrijf was al een hele happening, je moet verplicht douchen en kleding van het bedrijf aan. En die kuikens doen het natuurlijk altijd goed", zegt Elburg.

21. Marjolijn Fijten uit Houten bracht deze lente haar zoontje naar school toen ze onderweg het besproeien van kersenbomen zag. Ze legde het sproeien vast. ”Je denkt dat het schadelijk is”, vertelt Fijten. ”Maar het beschermt de groei van de knoppen juist op een sprookjesachtige manier.”

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ilona

  ik stem voor foto 5 van adrie de keyzer

 • no-profile-image

  susan jansen

  wat een lieve foto leonie erg vertederend

 • no-profile-image

  D Elburg

  als mensen stemmen op de foto zijn ze bang dat e-mail adres misbruikt/gebruikt gaat worden voor reklame en andere spamdoeleinden!

 • no-profile-image

  ilona

  ik vind het mieschien eerlijk als ,ze een fotograaf laten kiezen,in plaats van mensen die zomaar op iemand stemmen.
  een fotograaf kijkt toch naar details.

 • no-profile-image

  Harrij

  wat een mooie kuikens en wat een mooi meisje.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.