Home

Achtergrond 178 x bekeken

Fischer Boel: meer geld voor plattelandsbeleid

Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel heeft vanmorgen opnieuw een lans gebroken voor het reserveren van meer geld voor plattelandsbeleid.

Op die wijze is het geld veel gerichter in te zetten dan via inkomenstoeslagen aan boeren, hield ze de Europese landbouwministers voor. Fischer Boel sprak bij de opening van een informeel beraad van de landbouwministers over de toekomst van het Europees landbouwbeleid in het Franse Annecy.

De commissaris heeft eerder voorgesteld meer geld, dat nu wordt besteed aan inkomenssteun, over te hevelen naar plattelandsontwikkeling (modulatie). Nu is dat 5 procent van de inkomenssteun; dat zou moeten worden verhoogd naar 13 procent in 2013.

Via inkomenstoeslagen kunnen weliswaar maatschappelijke doelen worden nagestreefd - door er voorwaarden aan te verbinden (cross compliance) -, maar de bijdrage van boeren wordt dan niet berekend. "We moeten beter laten zien welke resultaten het landbouwbeleid oplevert."

Volgens haar kan dat beter door plattelandsbeleid (tweede pijler), hoewel dat als bezwaar heeft dat het een ingewikkelder systeem is dan de inkomenstoeslagen. Het gaat derhalve om het vinden van een goede balans, aldus Fischer Boel.

Ook Nederland wil de steun meer binden aan maatschappelijke doelen, maar wil dat doen door boeren die maatschappelijke prestaties leveren extra te belonen. Volgens minister Verburg kan dat ook door een deel van de inkomenstoeslagen (circa 10 procent) te herverdelen (via artikel 68).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.