Home

Achtergrond 272 x bekeken

FNLI: inzet op duurzame processen

De regering moet qua innovatiebeleid over haar graf durven regeren.

Verduurzaming van processen, niet producten, verdienen daarbij de focus, Dat zegt directeur Philip den Ouden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

Volgens Den Ouden maakt de overheid zich historisch en nog steeds teveel schuldig aan symboolpolitiek. "Ik zie liever een bredere focus op verduurzaming in plaats van op bijvoorbeeld logo’s of een krampachtige stimulering van biologisch."

Het zou beter zijn, denkt Den Ouden, wanneer de overheid zich richt op verduurzaming van processen in plaats van producten. "Processen zijn veel beter meetbaar en daarmee is beleid veel effectiever." Hij hekelt het ministerie van VROM, dat criteria opstelt om vast te stellen welke producten duurzaam ingekocht kunnen worden.

De FNLI pleit er voor om de meevaller van 1 miljard euro als gevolg van een wijziging in de Europese structuurfondsen, te investeren in de ontwikkeling en innovatie van de Nederlandse industrie.

"De innovatieprogramma’s en subsidiëring is vrijwel altijd bedoeld voor een regeerperiode van 4 jaar. Dit levert dus weinig continuïteit van fondsen of steun op voor de levensmiddelenindustrie, terwijl dure innovatie juist zekerheid van beleid vergt. Durf over je graf te regeren."

Den Ouden hekelt de muur aan regels waarmee innoverende producenten van voedingsmiddelen te maken krijgen. "Het kabinet moet de voorwaarden scheppen om de ‘time to market’ cyclus te verkorten."

"Eindeloze procedures en series vergunningen staan een slagvaardig marktbeleid voor producenten in de weg. Ze belemmeren innovatie en productie op de thuismarkten, en maken concurrentie buiten Europa lastiger."

Of registreer je om te kunnen reageren.