Home

Achtergrond 276 x bekeken 1 reactie

'Exportpositie Nederland staat onder druk'

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) verwacht dat de kosten van de levensmiddelenproducenten hoog blijven.

Naast grondstoffen zijn ook de kosten van energie, verpakkingen en lonen sterk gestegen. De exportpositie staat daardoor onder druk.

Al zijn de prijzen voor enkele grondstoffen op de wereldmarkt in het eerste halfjaar van 2008 enigszins gedaald, de gemiddelde grondstoffenprijs is in vergelijking met voorgaande jaren tientallen procenten hoger, brengt de FNLI in herinnering.

De meeste analisten zijn het er over eens dat de recente daling van enkele grondstoffenprijzen tijdelijk van aard is en op het huidige niveau zullen blijven of weer zullen aantrekken, onder andere door groeiende vraag op de wereldmarkt.

Volgens Philip den Ouden, directeur van de FNLI, bepalen grondstoffen voor een aanzienlijk deel de kostprijs van voedingsmiddelen en hebben dus een sterk effect op de producentenprijs van de producten.

"Van een daling van afzetprijzen naar het oude niveau zal geen sprake zijn," zegt Den Ouden. "Wij hebben vorig jaar juli al gewaarschuwd voor de inflatoire effecten van de grondstofprijsbewegingen. Daar is geen rekening mee gehouden. Wij willen er nu voor waken dat men zich niet rijk rekent met een dooie mus."

"Wij zijn wel blij dat het kabinet zich inspant om koopkracht te behouden; zo wordt rekening gehouden met de gestegen kosten van voedingsmiddelen." De levensmiddelenindustrie, met een omzet van 50 miljard euro de grootste industrie van Nederland, heeft een groot aandeel in de export. De concurrentiepositie moet als een leeuw worden bewaakt, aldus Den Ouden.

Eén reactie

 • no-profile-image

  PLASJE

  ..Plasje nodigt dhr. Den Ouden, directeur van de FNLI, uit om i.p.v. zijn opmerking
  'grondstoffen bepalen voor een aanzienlijk deel de kostprijs van voedingsmiddelen...eens nader te analyseren : wij primaire producenten zijn zo dom dat wij dat graag eens door U in cijfers herleid willen zien...en dan maakt het Plasje niet uit of U daarvoor zuivel, graanproducten, aardappelproducten, vlees, groente of wat U maar wilt neemt
  ...het liefst een overzichtje van alle genoemde producten.....
  Plasje wacht af....en zij niet alleen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.