Home

Achtergrond 188 x bekeken

Europarlement pakt negeren verkeersboetes aan

Automobilisten in de hele EU moeten vanaf 2010 bepaalde buitenlandse verkeersboetes thuisgestuurd krijgen, vindt het Europees Parlement.

De parlementscommissies voor verkeer en justitie stemmen dinsdag in met een voorstel van de Europese Commissie, zo bleek vandaag.

Nederlanders krijgen al veel boetes van flitscamera's vanuit het buitenland thuis, maar dat is geheel anders voor bijvoorbeeld Duitsers. De Duitse automobilisten die over de grens te hard rijden, hoeven niets te betalen als ze geflitst worden, omdat hun overheid niet meewerkt.
"Ik vind het ook niet leuk om zo'n bekeuring op de deurmat aan te treffen, maar het is wel logisch dat dit binnen Europa wordt geregeld'', vindt VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert.

De regeling gaat alleen gelden voor te hard rijden, rijden onder invloed of zonder gordel, of door rood rijden. Dus niet voor bijvoorbeeld met een mobieltje in de hand bellen onder het rijden, omdat dat nog niet overal is verboden.

CDA'ster Corien Wortmann is het oneens met voorstellen van collega-Europarlementariërs om ook kleine lokale boetes door te sturen zoals fout parkeren of rijden op de busbaan. "Het zou dan gaan om honderdduizenden boetes, die alleen maar tot onnodige vertraging zouden leiden'', vindt Wortmann. ,,Dat zou een ingewikkelde en oeverloze discussie worden, omdat veel van die boetes door gemeenten worden geïnd.''

De landen van de Europese Unie maakten in 2005 al vergaande afspraken voor het Europees aanpakken van verkeersboetes. Toen was al afgesproken dat de landen elkaars boetes zouden innen. Maar behalve Nederland hebben alleen Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Roemenië en Hongarije daar nationale wetgeving voor gemaakt. Zo blijft een Nederlander die in Italië wordt geflitst voor te hard rijden dus meestal onbestraft.

De Europese Commissie was bijzonder ontevreden dat zoveel landen de afspraken niet hadden uitgevoerd, maar kon daar juridisch weinig aan doen. Een nieuw voorstel moet daar een einde aan maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.