Home

Achtergrond 280 x bekeken 1 reactie

Entregistratie schiet ernstig tekort

De slechte registratie van tegen blauwtong gevaccineerde koeien is rampzalig voor de export. Dat stelt Veepro-directeur Johan van den Berg. Veepro is voorstander van verplichte vaccinatie en de daaraan gekoppelde registratie door dierenartsen.

In mei van dit jaar is gestart met een vrijwillige vaccinatie tegen blauwtong. De dierenartsen die de vaccinaties verrichtten, hadden altijd twee formulieren bij zich. Het ene formulier had betrekking op de betaling van de dierenarts. Dit formulier werd altijd ingevuld en ondertekend door zowel de dierenarts als de veehouder. Op het andere formulier moesten de diernummers ingevuld worden van de dieren die gevaccineerd waren én die de veehouder graag wenste te registreren. Na ondertekening van dit formulier door zowel dierenarts als veehouder moest dit formulier binnen veertien dagen door de veehouder opgestuurd worden naar Dienst Regelingen.

Vrijwel niemand, zeker in het begin van de vaccinatieperiode, begreep waar dit formulier voor nodig was. Ook de dierenartsen niet, die daarom dit formulier vaak maar niet aan de boer overhandigde. Het resultaat: momenteel extreem weinig geregistreerde dieren.
Voor de export van fokvaarzen is deze manier van werken naar het zich laat aanzien rampzalig. Grootschalig is tegen blauwtong geënt. Daar is Veepro heel blij mee. Dat heel weinig dieren daadwerkelijk bij Dienst Regelingen geregistreerd zijn als zijnde tegen blauwtong gevaccineerde dieren, daar is Veepro zeer ontevreden over.

Veel landen willen graag fokvaarzen uit Nederland kopen. Maar ze moeten wel aantoonbaar immuun zijn tegen blauwtong en er moet zestig dagen zitten tussen vaccinatie en inseminatie. Daardoor moeten exportwaardige fokvaarzen geregistreerd zijn. Helaas is dat slechts het geval bij een gering aantal dieren, waardoor in potentie exportwaardige, dure fokvaarzen, wellicht tegen slachtprijzen in de slachterij eindigen.

Kortom, de registratie van de gevaccineerde dieren is afgelopen jaar in de ogen van Veepro ernstig tekort geschoten. Alle exportwaardige dieren zouden na vaccinatie ook daadwerkelijk geregistreerd moeten worden. Hoe nu verder in 2009? Het door het Ministerie van LNV voorgestelde plan voor 2009 en 2010 gaat uit van verplichte vaccinatie. Ook LTO heeft hiermee ingestemd.
Ook kiest men voor een andere wijze van registreren. De dieren artsen krijgen waarschijnlijk de stallijsten. Na vaccinatie moeten zij aan de hand van de gebruikte stallijsten via internet doorgeven welke dieren gevaccineerd zijn. De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft hiermee ingestemd.

Wat wil Veepro graag: een sluitende registratie van gevaccineerde dieren, die fraude-ongevoelig is en die gebruiksvriendelijk is. Het gebruik van stallijsten is gebruiksvriendelijk: dieren die niet gevaccineerd zijn, hoeft men slechts door te strepen op de lijst.
Maar desondanks heeft Veepro haar zorgen omtrent de registratie van de gevaccineerde dieren. Wat indien de veeartsen de dieren niet registreren: als de 80 dieren bijvoorbeeld niet gehaald wordt, wordt de veehouder nadien geconfronteerd met de kosten van het vaccin. Ook zijn de dieren, die hij graag wilden aanbieden voor de export daarvoor niet geschikt.

Daarom is Veepro voorstander van verplichte vaccinatie, gekoppeld aan verplichte registratie door de dierenartsen. Dat laatste is gemakkelijk te realiseren door de betaling van de vaccinatiewerkzaamheden te koppelen aan het invoeren van de gevaccineerd dieren.
Ook vindt Veepro dat boeren massaal tijdens de stalperiode de dieren zullen vaccineren: hierdoor komen meer dieren, die eerst gevaccineerd zijn en pas daarna geïnsemineerd zijn, beschikbaar voor de export. Vaccin dus per 1 januari beschikbaar.

Lees ook het nieuwsbericht: 'Registratie blauwtong rampzalig voor vee-export'

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    gewoon iedereen enten,wie niet ent ,het bedrijf op slot ,net als in denemarken

Of registreer je om te kunnen reageren.