Home

Achtergrond 155 x bekeken

Eerste geheime blik in kabinetsplannen voor volgend jaar

Journalisten kunnen vanaf vanochtend 9.00 uur in de rijksbegroting voor volgend jaar op zoek naar kabinetsmaatregelen die nog niet uitgelekt zijn.

Onder embargo, want komende dinsdag, op Prinsjesdag, is de officiële presentatie van de plannen.

De afgelopen weken werden de belangrijkste maatregelen al duidelijk, zoals het schrappen van de voorgenomen btw-verhoging en de afschaffing van de WW-premie voor werknemers. De komende vier dagen zien naast journalisten ook Tweede Kamerleden en maatschappelijke organisaties het totaalpakket, maar ze dienen er allemaal over te zwijgen tot dinsdagmiddag.

De embargoregeling is daarmee weer in oude glorie teruggekeerd nadat ze twee jaar geleden werd afgeschaft uit ergernis over het stelselmatig vroegtijdig uitlekken van plannen. Maar Kamer en media klaagden met succes dat ze zich niet goed kunnen voorbereiden als pas op Prinsjesdag zelf de honderden pagina's met plannen en cijfers naar buiten komen. De dag na Prinsjesdag wordt van de Kamerfracties namelijk verwacht dat ze in een debat met het kabinet laten weten wat ze wel en wat ze niet goed vinden aan de plannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.