Home

Achtergrond 205 x bekeken

EU reikt Wit-Rusland voorzichtig de hand

De Europese Unie zet voorzichtige stappen naar normalisatie van de betrekkingen met Wit-Rusland.

Dat blijkt na overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen vandaag in Brussel.

De unie is bereid het visumverbod tegen 41 getrouwen van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko te heroverwegen als de verkiezingen eind deze maand vrij en eerlijk verlopen. Ook moeten de mensenrechten en het democratische gehalte van het bestuur verbeteren.

Als dat alles naar de zin is van de EU kan er een officiële ontmoeting komen van een hoge EU-delegatie met de Wit-Russische regering. Mogelijk dat dan ook de economische en culturele banden worden aangehaald.

Het autoritaire regime van Loekasjenko lijkt zich de laatste tijd te verzachten. Zo kwamen er drie politieke gevangen vrij en keerde Wit-Rusland zich tegen Moskou door Abchazië en Zuid-Ossetië niet als onafhankelijke staten te erkennen. Vooral Polen en Litouwen willen van de dooi gebruik maken door Wit-Rusland politiek gezien meer richting Europa te trekken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.