Home

Achtergrond 169 x bekeken

EU-parlement in oktober weer 'gewoon' in Straatsburg

Het Europees Parlement vergadert in oktober weer normaal in Straatsburg.

Nu het ingestorte dak is gerepareerd, kan de maandelijkse plenaire sessie van het parlement weer gehouden worden in het parlementsgebouw in de Franse stad.

Deze zomer stortte een deel van het dak in, met een gewicht van 10.000 kilo. Het viel boven op de lege parlementszetels in de plenaire zaal in Straatsburg. Als dat tijdens een vergadering was gebeurd, waren er volgens ingewijden misschien wel twintig doden gevallen.

Door het ingestorte dak konden de parlementariërs voor twee sessies in Brussel blijven, waar ze de meeste tijd verblijven en vergaderen. Daardoor werden miljoenen euro's uitgespaard, want het gependel tussen Straatsburg en Brussel kost naar schatting 200 miljoen euro per jaar.

Het Europees Parlement is het enige parlement ter wereld dat op twee locaties vergadert. Politici, medewerkers, tolken en journalisten verhuizen vier à vijf dagen per maand van Brussel naar Straatsburg.

De vergaderingen in de Franse stad Straatsburg zijn verplicht op grond van het EU-verdrag. De Franse regering weigert dit op te geven, wegens het prestige en de inkomsten voor de hotels en restaurants in Straatsburg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.