Home

Achtergrond 177 x bekeken

EU bijeen over conflict Rusland-Georgië

De EU houdt vandaag in Brussel een speciale ingelaste top over het conflict tussen Rusland en Georgië.

De premiers en staatshoofden van de 27 EU-landen zoeken onder leiding van de Franse president Nicolas Sarkozy naar een eensgezinde houding ten opzichte van Rusland, dat gezien wordt als de voornaamste boosdoener in het conflict.

Makkelijk zal dat niet worden, want vooral de vroegere Oostbloklanden in de EU willen een hardere opstelling dan de West-Europese lidstaten die rekening houden met het feit dat Rusland 40 procent van het in de EU gebruikte gas levert en een derde van de ruwe olie.
Die landen vinden wel dat er geen sprake kan zijn van 'business as usual', maar deinzen terug voor echte sancties en willen vooral de dialoog met Moskou openhouden.

Dat zal er naar verwachting toe leiden dat het Russische optreden in de kwestie wel wordt veroordeeld, maar dat er geen straffen volgen. De EU zal wel een extra gebaar maken naar Georgië, in de vorm van meer humanitaire hulp en hulp bij de wederopbouw van infrastructuur. Mogelijk krijgen Georgische burgers ook gemakkelijker een visum voor Europa.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.