Home

Achtergrond 265 x bekeken

Dienst Regelingen soepeler bij “kennelijke fout”

Het invullen van formulieren blijft ingewikkeld. Een kleine vergissing kan grote gevolgen hebben. Na overleg van LTO met Dienst Regelingen lijkt er voor veel voorkomende vergissingen een oplossing te zijn. Het vergeten van één of meerdere kruisjes op de formulieren kan in een deel van de gevallen worden hersteld.

De reden waarom toeslagrechten niet worden uitbetaald is vaak dat de aanvraagformulieren niet volledig zijn ingevuld. Geen kruisje bij de zin dat de ondernemer zijn aanvraag ook werkelijk uitbetaald wil hebben, kost al gauw duizenden euro’s. Volgens EU-regels kan correctie achteraf alleen als er sprake is van een ‘kennelijke fout’. En die kwalificatie wordt niet snel gegeven.

Na recent overleg tussen LTO Nederland en Dienst Regelingen zijn er een tweetal situaties besproken die volgens Dienst Regelingen onlogisch zijn en daarmee als een kennelijke fout worden beschouwd:
1. Op het hoofdformulier is aangegeven dat een ondernemer zijn toeslagrechten uitbetaald wil krijgen, maar waarbij op het formulier gewascode geen percelen zijn aangekruist.
2. De percelen op het formulier gewascode zijn aangekruist, maar op het hoofdformulier is niet om uitbetaling gevraagd.

Over een derde veel voorkomende fout is geen overeenstemming bereikt. Hierbij kruisten ondernemers onvoldoende percelen aan op het formulier gewascode om alle toeslagrechten te kunnen verzilveren. Dienst Regelingen stelt dat die boeren bewust hebben gekozen voor bepaalde percelen. Dat ze andere percelen niet aankruisten, kan niet als een kennelijke fout worden gekwalificeerd. LTO is het daar niet mee eens en heeft Dienst Regelingen nogmaals verzocht hun standpunt te herzien.

Lees ook Herstel fouten bij aanvraag bedrijfstoeslag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.