Home

Achtergrond 206 x bekeken 8 reacties

Chileens varkensvlees met dioxine naar EU

Met dioxine verontreinigd varkensvlees uit Chili is naar de EU geëxporteerd. Naar het nu lijkt zijn de ladingen tijdig onderschept.

De verontreiniging in Chileens varkensvlees werd begin augustus in Korea ontdekt. Vervolgens werd in vier bedrijven in Chili verontreinigd veevoer aangetroffen. Deze ondernemingen zijn direct geblokkeerd.

Uit onderzoek bleek dat zes leveranties van het besmette vlees naar de EU zijn uitgevoerd. Drie daarvan zijn bestemd voor Italië en nog onderweg. Twee zendingen naar Spanje zijn getraceerd en teruggestuurd. Een partij was in Roemenië al in de handel geraakt, maar is inbeslaggenomen en wordt teruggestuurd of vernietigd.

Chili heeft de regels aangescherpt. De certificeringregels zijn strenger en alle voor de EU bestemde partijen moeten voortaan eerst op de aanwezigheid dioxine worden onerzocht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geeft te

  volgens mij word in Chili nog alleen maar backyardfarming gedaan. Oftewel alles bio, varkens hebben de ruimte krijgen een zeer gevarieerd bordje voorgeschoteld. Zie je maar mensen wat er weer terug kan komen in het westen als alles zo moet gaan boeren. Geef mij maar een gangbaar varkenshaasje.

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Yep, alles van buiten is slecht en binnen Europa hebben we alles in de hand......... Helaas is het erg makkelijk om een enkele voorbeelden te geven van de afgelopen twee maanden........ Overigens tot mijn verdriet........

  http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/2255/grieken-vernietigen-%27bejaard%27-belgisch-vlees.html ....
  1.400 Ton in 32 treinwagons - Fraude . . . .
  http://www.vilt.be/nieuwsarchief/detail.phtml?id=19208# .. . . . . Hormonen in Belgische Runderen.........http://www.vilt.be/nieuwsarchief/detail.phtml?id=19182 . . . . . . Oeroude melk in levensmiddelen ... . ..http://www.agd.nl/1056140/Nieuws/Artikel/Nieuw-levensmiddelenschandaal-in-Itali.htm. . . . . Heb ook nog een leuk artikel over duizenden runderen die gestolen worden en toch verwerkt kunnen worden en bij de consument komen. Dit in een Europees land, hoezo traceerbaarheid.

 • no-profile-image

  Nuchter

  uchter,
  Kent U de controlesystemen vanuit de zuid-Amerikaanse landen. Weet U dat exporteurs uit deze landen hun middenvinger opsteken tegen de europese voerindustrie als men over een controlesysteem en garanties praten wat bovenop de te importeren grondstoffen moet liggen. Zij bepalen wat wij importeren en niet wij. Hoezo onbetrouwbare landen.
  Ik denk dat de eu en zeker de intensieve veetaklanden binnnen de eu hun zaakjes steeds beter voor mekaar hebben, maar waterdicht is het nooit te krijgen. Maar ga aub. niet landen beschermen die certificeringen niet serieus nemen en waar veel produkten vandaan komen die zelfs niet gecertificeerd zijn.

 • no-profile-image

  Nuchter denken

  Weglaten dat vlees uit die landen als je in de EU voldoende hebt. Traceerbaarheid nul komma nul en altijd zijn er goudzoekers die een complete sector om zeep helpen door dit soort vlees naar de EU te halen. Aanpakken die handel.
  Maar er blijven toch consumenten die denken dat alles wat van ver weg komt veilig is en onze eigen sector te weinig waardering geven. Dit blijkt wel weer uit de reactie van de vorige reactiegevende.
  Denk effe na !!!

 • no-profile-image

  boer mieras

  waneer de mensen vlees met dioxine willen eten moeten ze dat zelf weten het is meetal van die troep van de Aldi dat zo goedkoop mogelijk moet zijn, ze willen toch zelf in die zaken kopen

 • no-profile-image

  anneke

  ja, dit is buiten Nederland ja en daarom is het goed om de agrarier in te land beter te waarderen. En dan net doen of het veevoer vervuild is in Nederland....is zeker niet op zijn plek....schijver uit Utrecht!

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Nederland is geen eiland en laten we wel zijn, afgezien van varkensvlees, zijn wij bij lange na niet zelfvoorzienend in bijvoorbeeld rundvlees. Ik ben het er overigens mee eens dat het peil van het Nederlands product op een hoog en betrouwbaar niveau staat. Zelfs onze directe buren halen onze standaarden niet. Helaas....

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Chili kent een profesionele varkensindustrie (evenals kip). Oorsprong van dioxine is nog niet bekend, maar ik vermoed niet dat er hier sprake is van het bewust bijmengen van afgewerkte moterolie zoals hier in Europa.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.