Home

Achtergrond 137 x bekeken

Chávez eist excuses Nederland wegens genocide

De Venezolaanse president Hugo Chávez eist excuses van Nederland en andere voormalige koloniale machten in Afrika en Zuid-Amerika wegens ”de ergste genocide in de geschiedenis”.

Hij deed dat dinsdag tijdens een persconferentie met zijn Zuid-Afrikaanse collega Thabo Mbeki in Pretoria. Chávez: ”De landen die deze genocide hebben geleid, hebben nog niet om vergeving gevraagd en sommigen zijn zelfs boos omdat we dit nog steeds niet zijn vergeten.” Hij refereerde hiermee aan kolonisatie door Europese grootmachten en slavernij.

Nederland heeft koloniën gehad op beide continenten. Zo had Nederland onder meer Goudkust (in het huidige Ghana) en Zuid-Afrika in Afrika en in Zuid-Amerika Suriname en Nederlands-Brazilië. De Nederlandse Antillen behoren nog steeds tot het Koninkrijk der Nederlanden.

Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Spanje, België en Frankrijk hadden ook koloniën op een of beide continenten.
Nederland heeft nooit excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Voormalig minister Roger van Boxtel (Koninkrijksrelaties) heeft in 2001 namens Nederland wel ’diepe spijt’ betuigd en gesteld dat Nederland het leed dat er door is veroorzaakt ’betreurt’.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.