Home

Achtergrond 188 x bekeken

Centrale banken gezamenlijk in actie

Centrale banken hebben donderdag gezamenlijk maatregelen aangekondigd om opdroging van dollars op de geldmarkten tegen te gaan.

Het gaat om de Amerikaanse Federal Reserve, de Canadese, Japanse, Britse en Zwitserse centrale bank en de Europese Centrale Bank (ECB).

De Amerikaanse Federal Reserve heeft de andere centrale banken in totaal 180 miljard dollar extra verstrekt, in ruil voor andere valuta. Zo hebben de centrale banken voldoende liquiditeit in dollars en wordt de marktrente omlaag gedrukt. Vanwege het gebrek aan vertrouwen onderling rekenen banken elkaar momenteel een forse rente.

De Bank of England biedt, net als de ECB, voor 40 miljard dollar aan dollarleningen van één dag aan op lokale markten. Door de actie willen de banken de financiële markten tot kalmte manen. De markten, waar in dollars wordt gehandeld, staan momenteel extra onder druk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.