Home

Achtergrond 515 x bekeken 25 reacties

Campagne Wakker Dier tegen kalfsvlees

Na campagnes tegen het castreren van biggen en het houden van kippen in de legbatterij, richt Wakker Dier zich nu op het kalfsvlees.

Om blank kalfsvlees te krijgen, worden kalfjes in de bio-industrie ziek gemaakt met bloedarmoede, is de boodschap van de dierenwelzijnsorganisatie. ”Nederland is de grootste exporteur ter wereld van blank kalfsvlees. In Nederland wordt het veel in restaurants gegeten en in toenemende mate ook in supermarkten verkocht.

De consumptie stijgt al jaren”, licht Sjoerd van de Wouw (Wakker Dier) de actie toe. Hij heeft becijferd dat hiervoor jaarlijks anderhalf miljoen kalfjes in Nederland worden vetgemest, waarvan driekwart bloedarmoede heeft. ”Omdat er in Nederland niet genoeg kalfjes worden geboren, worden 600.000 pasgeboren kalfjes geïmporteerd. De laatste jaren komen die steeds vaker uit verder gelegen landen als Polen en Litouwen.”

Wakker Dier haakt in op signalen uit Engeland dat vanwege dierenleed de kalverexport naar Nederland wil stoppen. ”Deze dieren worden in standaardhokken gehouden; de eerste acht weken alleen, daarna worden ze in krappe groepshokken zonder stro, staand in hun eigen stront in vier maanden vetgemest. Een dieet met kunstmelk zorgt voor bloedarmoede en kleurt het vlees blank.”

Volgens Sjoerd van der Wouw (Wakker Dier) hebben de radiocampagnes met dit soort boodschappen effect. Supermarkten besloten eerder geen eieren meer te verkopen van kippen uit de legbatterij en ze willen in 2009 ook geen varkensvlees meer van biggen die zonder verdoving zijn gecastreerd. Van der Wouw hoopt dat deze campagne eveneens aanslaat en ”een miljoen kalfjes worden verlost van bloedarmoede”.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Weer een goed initiatief van wakker dier.
  Ik heb met eigen ogen gezien hoe een mestkalf voor mijn ogen in elkaar zakte.
  Ook moest ik constateren dat de meest kalveren permanent diarree hebben.
  Ook deze vorm van dierenmishandeling moet stoppen!

 • no-profile-image

  Ano

  Re: Piet Wisse, Friesland:
  Met technisch gemakkelijker doelde ik op rosé kalfsvlees.
  Dat de restaurants in het Zuiden blank vlees vragen, is om dat er een markt voor is. Dat geprobeerd wordt die blanke markt te verkleinen is in de basis niet verkeerd denk ik. Maar indien volgens jou de blanke kalveren van NL naar het zuiden gaan, moet de consument in het zuiden gesensibiliseerd worden, in plaats van het aanbod uit NL weg te nemen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik sta volkomen achter deze campagne van Wakker Dier. Een beetje discusseren over de interpertaie van het woordje ziek, dat is pas misleiden door de sector.
  Ik heb het al eerder gezegd ik snap die eengezindheid niet in de sector in het algemeen.
  Een dier bewust zijn weerstand verminderen om wit kalfsvlees op de markt te brengen staat gelijk aan martelen, vind je het raar dat jongeren en mensen radicaliseren met een voorbeeld als dit. Het zou de sector sieren om dit bij voorbaat af te schaffen ipv lingo spelen in woorden.
  Ik vind het enorm ziekelijk en als het anders is als bewust minder zuurstof aan cellen en organen hoor ik het graag.
  Deze voorbeelden doen de sector zeker geen goed.

 • no-profile-image

  Patrick

  Heer W Geverink, ik dank U voor U uiteenzetting.
  U moet het zien dat ik consument ben en een serieuze vraag heb over mijn voedsel en het tot stand komen van.
  Als ik lees dat wit kalfvlees, een duidelijk verschil is aan rode bloedcellen en haar doorstroming naar organen en cellen, dan heb ik daar zorgen over.
  Mijn beeld is dan schrikken en noem het dierenmishandeling, denkt U dat andere consumenten dat niet hebben.
  De sector heeft al veel met onbegrip te maken en dan is transparantie toch redelijk om te vragen hoe het zit.
  Als ik dan weet hoe het exact in elkaar zit, kan ik toch bewuster mijn keuze maken. Ik ben enorm blij met de melk in uw koelkast, maar heeft U kalveren voor de vlees martkt, heeft U wit of rose kalfsvlees, wat is het verschil in voer, en is er verschil in antibiotica.
  Perdoonlijk denk ik dat het hb gehalte net op het randje wordt gehouden en inderdaad net niet te laag want dan is het kalf dood en levert het niets op. Maar het hb gehalte wordt wel kunstmatig laag gehouden, net genoeg om het dier te laten leven, en vooralsnog heeft dat niets met wezijn van een dier te maken, om het bewust te verzwakken, alleen met de portomonee.
  Het geeft niet, maar geef het dan wel aan, want dan weet ik dat de kalfwitvlees sector niet geinteresseerd is in welzijn.
  Kijk het is een hele sector, en geen incident als een vrachtwagen dat overladen is.
  Er zijn mensen die de hele dag dadenken over deze sector en beleid maken voor langere termijn, en dan is het als consument belangrijk om te weten wat de standpunten zijn.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  In zichzelf is het geen probleem wanneer de consumptie van rose-vlees groeit tov het blanke kalfsvlees. Wel heb ik er problemen mee wanneer dit gebeurd op grond van oneigenlijke argumenten. De campagne van Wakker Dier stelt dat witvleeskalveren ziek zijn, en dit is onwaar. Er is alleen sprake van een sterk gereguleerd hemoglobinegehalte, maar dit heeft bij een goed beleid niet tot gevolg dat de weerstand van een kalf onvoldoende is. Daarom is het sensibleren van de consument zoals WD doet onjuist, zowel in Nederland als in Zuid-Europa, en stelt het de kalverhouders in een slecht daglicht

 • no-profile-image

  lekker

  Kan allemaal wel zo zijn en het intreseert mij ook helemaal niets, ik vind het gewoon lekker.

 • no-profile-image

  kalverhouder

  beste burgers en buitenlui, weet dat jullie ook hierin weer worden voorgelogen door WD. De kalveren hebben inderdaad een laag hb, waardoor de blanke vleeskleur, maar beslist GEEN bloedarmoede. En wakker dier, raar bedrijf waar je geweest bent, of heb je het van een of andere video ofzo (ook van WD dan zeker?), want dit is beslist geen normale situatie. Je schetst een situatie alsof elk kalf zomaar in elkaar zakt en altijd diarree heeft. Beide situaties kunnen een keer voorkomen (zoals mensen ook weleens ziek zijn), maar zijn zeker niet standaard. Hoe kan een kalf anders groeien? Hij moet toch na een bepaalde periode een bepaald gewicht hebben. M.i. kan dat nooit met de situatie die je schetst.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ik waardeer ook de interesse en het begrip van Patrick, maar hij neemt ook veel zaken te kort door de bocht. Het dieet van een witvleeskalf bevat zeker minder ijzer dan als andere kalveren, maar dit verschil leidt niet tot in verminderd dierwelzijn. Een buitenstaander kan niet het verschil zien tussen een rosekalf en een witvleeskalf. Dieren zijn niet merkbaar zwakker. Dieren die door ziekte verzwakt zijn krijgen op ons bedrijf een ijzerrijk dieet, omdat deze dieren door ziekte al een veel lagere weerstand hebben. Lijden door een laag ijzergehalte is op alle bedrijven uitgesloten! Kalveren vallen niet om van ellende, dat is lariekoek. Ook is het vreemd dat welzijn alleen verbonden wordt aan een enkel fenoneem als een lager Hb. Welzijn is veel breder, kalveren hebben van nature meer ruimte dan zij hebben in de houderij, maar dit is toch in zichzelf ook geen reden om een sector een dubbele moraal toe te schrijven!

 • no-profile-image

  melkboer

  Kijk, dit is nou zoals het moet op een forum. Dat er kritische vragen gesteld worden, door bv. een consument, is terecht. En het is geweldig als er mensen uit de praktijk zijn die deze vraag met een "Jip en Janneke" voorbeeld kunnen beantwoorden en toelichting geven.
  Ook de waardering van Patrick voor de uitleg van Geverink is mooi om te lezen.
  Zo kan het dus ook.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Voor de duidelijkheid: Ziek = lichamelijk of geestelijk niet in orde. Een te laag hemoglobinegehalte zorgt voor een ziek kalf, wat zowel schadelijk is voor het welzijn van het kalf als voor het welzijn en de portemonnee van de veehouder. Het hemoglobinegehalte is niet te laag! Bij de gewenste Hb-waarde van witvleeskalveren kunnen kalveren normaal functioneren. Ik erken dat een kalf geen marathon kan lopen, zoals zijn neefjes en nichtjes uit het Wilde Westen, maar een kalf heeft meer dan voldoende energie om zich happy te voelen. Het blijft overigens een lachertje dat WD moeilijk doet over weerstand van dieren in de Int Veehouderij; uitvalspercentage en ziektedruk zijn in de biologische sector veel hoger!

 • no-profile-image

  jan

  wat betreft de kalveren uit england daar heeft de nederlandse kalversector van gezegd geen kalveren meer van dat eiland zolang ze daar de boel niet op orde hebben.
  wakker dier wat jij zegt is grote onzin als een kalf enigzins moeilijk loopt mag en zal dat dier niet vevoerd worden naar het slachthuis.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dhr/mevr. Ano uit Niem is wel verkeerd ingelicht. De vraag naar blank kalfsvlees komt uit de betere keukens uit het Zuiden van Europa. Het blanke kalfsvlees heeft een malsere en verfijndere smaak dan het zogeheten rosé kalfsvlees. Rosékalveren zijn kalveren met een ongecontroleerd, relatief hoog HB-gehalte. Bij blanke kalveren wordt het HB-gehalte sterk gecontroleerd, om te voorkomen dat een onnodig hoog HB-gehalte de smaak en kleur van het vlees beïnvloed. Ook mag de HB-gehalte niet te laag worden, omdat dit het technische resultaat en het dierwelzijn negatief beïnvloed.
  Blank kalfsvlees is veel duurder dan het rosévlees. Het is dus niet zo voor blank vlees gekozen wordt omdat dit technische eenvoudiger is, verre van dat.

 • no-profile-image

  Pieter

  Dit is weer zo'n onzin actie van WD. Ze zijn zeker nog nooit op een echte kalverboerderij geweest. Ik kom er regelmatig en moet zeggen dat alles zeer goed geregeld is, van voeding tot diergezondheid, ook wat mestafvoer betreft, geen rare dingen. Als een kalf al diaree heeft, heeft het gewoon een bacterie of infectie, wat mensen ook regelmatig hebben.
  Dus WD niet zeuren en ga je nuttig maken!! en niet met zulke onzinacties!!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik heb even opgezocht wat HB gehalte nu is, en ik las "" De concentratie van hemoglobine in bloed, kortweg Hb genoemd, wordt bepaald om bloedarmoede (anemie) vast te stellen. Bij een laag hemoglobinegehalte transporteert het bloed (dus: de rode bloedcellen) te weinig zuurstof naar weefsels en organen. Iemand met bloedarmoede ziet bleek en heeft een verminderd uithoudingsvermogen."""
  Is het dan zo dat het blanke kalsvlees gewoon weing rode bloedcellen heeft en het rose kalfvlees meer rode bloedcellen heeft.
  Is er een dierenarts aanwezig die mij kan vertellen hoe het 50 jaar geleden was, ook hoe het zou moeten zijn bij een kalf zonder gericht te sturen. Transparantie is handig nodid richting consument en is voor een producent ook gewoon verplicht. Het lijkt mij niet prettig dat ze bij mij kunstmatig de rode bloedcellen laag houden. Als dat zo is bij klaveren dat is mijn punt dat het dan gewoon dierenmishandeling is.

 • no-profile-image

  kalfje

  Wakker dier is een illusie. Om geloofwaardig over te komen, moeten ze maar eens gaan kijken naar de huisdiertjes in Nederland. Die komen er vooral in de grote steden wel erg slecht af. Stel je voor.... je wordt niet meer uitgelaten, omdat je baas er te beroerd voor is. Je ontlasting wordt door je baas zo door het toilet gespoeld. Wel makkelijk, maar niet de juiste weg he.
  Wakker dier doe hier eens iets aan. Maar dat doen jullie niet, dan raken jullie te veel "leden" kwijt. Wat zijn jullie laf.

 • no-profile-image

  PietWisse

  In melk zit van nature geen spatje ijzer, dat klopt. Het opfokken van kalveren met melk is inderdaad heel natuurlijk, maar bij ons komt het in tegenstelling tot moeder natuur niet uit een speen maar uit een automatische klep.

 • no-profile-image

  Co

  Video:http://www.ophetland.tv/11751812

  Vleeskalverhouderij mag gezien worden:
  Volgens Wakker Dier is er veel mis met het dierenwelzijn in de kalfsvleeshouderij in Nederland. Daarom namen wij een kijkje in 4 stallen waarin (blanke) vleeskalveren van verschillende leeftijden worden gehouden om met eigen ogen te kunnen zien hoe het met het dierenwelzijn van deze klaveren gesteld is - http://www.ophetland.tv/11751812

 • no-profile-image

  W Geverink

  Piet bedankt . Dit betekend in zekere zin dat de zogenaamde dierenvrienden willen dat jullie moeder natuur gaan manipuleren door ergens ijzer in te stoppen waar normaal geen ijzer in zit .

 • no-profile-image

  W Geverink

  Patrick . Op deze site wordt vaak keiharde kritiek gegeven door mensen die van het onderwerp ter discussie niet of nauwelijks iets weten . Het is geen schande als je iets niet weet zolang je er maar niet over gaat oordelen . Ik ben blij dat je vragen steld . En op een fatsoenlijke vraag mag je een fatsoenlijk antwoord verwachten . Daar worden jij , ik en hopelijk een hele boel andere mensen allemaal een beetje wijzer van . Zoals we gisteren geleerd hebben zijn de kalveren op mijn bedrijf om te beginnen wit . Naarmate ze ouder worden en meer ruwvoer (gras) opnemen kleuren ze vanzelf rood . Twee kalveren kregen longontsteking na een late sneeuwstorm dit voorjaar en werden daarvoor met antibiotica behandeld . Zover is dat het enige antibiotica gebruik dit jaar . De kalveren worden dit najaar gespeend en via de veemarkt verkocht aan een mesterij .

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik probeer het nog steeds te begrijpen, dat blank kalfsvlees dus een resultaat is van bewust te weinig zuurlstof aanvoer naar weefsels en organen.
  Dus bewust een dier verzwakken en dan zogenaamd "liefdevol" verzorgen.
  Dat is gewoon dierenmishandeling en eigenlijk gewooon een levend wezen martelen tot aan zijn dood.
  Een mens in een verzorgingshuis of ziekenhuis wordt ook liefdevol verzorgt en krijgt ook voedsel, maar wordt niet bewust verzwakt om daar te komen.
  Kalveren bewust verzwakken is erg ziekelijk. Deze sector noem ik dan ook gewoon een ziekelijke sector.
  Mocht mensen het anders zien dan hoor ik het graag, maar mijn argument is dat bewust te weinig zuurstof leveren aan weefsels en organenvan een levend wezen, is toch wel erg misselijk.
  This gewoon een dubbele moraal, eerst bewust verzwakken en dan liefdevol verzorgen,pfffff

 • no-profile-image

  Wakkere Boer

  Wakker Dier snapt het duidelijk niet. Een kalf met bloedarmoede is inderdaad een ziek kalf. Een ziek kalf voelt zich rot, en zal niet tot zeer slecht groeien. Dit is natuurlijk het laatste wat de kalverhouder wil. De kalverhouder gaat voor groei, dit is alleen goed te realiseren door goed voer goede huisvesting en bovenal een gezond kalf.

 • no-profile-image

  opticien

  Ik denk dat Wakker Dier dan ook alle kalfjes op gaat kopen die in een keer niets meer waard worden als hun actie gaat aanslaan, want euthaniseren mag vast niet en is ook in niemands ogen een optie.

 • no-profile-image

  thea verdonk

  ik heb er geen woorden voor alleen maar
  WALGELIJK!!!!!
  ik eet zo wie zo geen vlees van jonge dieren, lams en kalfs
  ik zit er over te denken om vegetarier te worden als het dierenleed in dit tempo verder gaat.

  een dierenliefhebber

 • no-profile-image

  W Geverink

  Piet Wisse . Ik keek net op het pak melk in de koelkast . Op het label staat Iron 0% . Tenzij onze fabriek hier de melk door een ontijzeringsinstallatie stuurd is dat bij jullie net zo . Laat het me even weten . Hier op de "ranch" lopen de kalveren blij in de grote groene wei aan hun moeders zij . Ik denk niet dat er veel bestaat wat dichter in de buurt komt van het ideaalbeeld dat onze "dierenvrienden" voor ogen hebben . Moeder natuur aan het werk . Echter als ik kijk naar de hoeveelheid gras dat de kalveren hier opnemen kan ik alleen maar constateren dat de kalveren hier tot in ieder geval een maand of 5 leeftijd net zoveel " bloedarmoede " hebben als die van jou . Aan de kalveren zelf is daarvan net als bij jullie niets te zien of te merken . Je komt er pas achter als je een flink kalf met een gebroken poot maar schiet voor de diepvries . Ben ik schuldig aan het martelen van kalveren of zal ik straks als ik " on the range " ben de koeien maar beschuldigen van opzettelijk lage ijzergehaltes in hun melk .

 • no-profile-image

  ano

  De reden dat kalfsvlees blank is, komt doordat de consument dit vraagt - of gelijkstelt met kalfsvlees. (dan kan je natuurlijk wel de vraag stellen hoe dit ooit is begonnen)
  De actie van WD is volgens mij in deze zaak een goed idee, om zo de consument - warenhuizen bewust te maken van het onnatuurlijke van blank kalfsvlees.
  Bovendien (indien ik goed ben ingelicht,) is het houden van kalveren zonder bloedarmoede technisch gemakkelijker.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.