Home

Achtergrond 285 x bekeken 5 reacties

'Brussel krijgt het zeer moeilijk met landbouw'

De Europese Commissie krijgt het uitermate moeilijk met het Europese landbouwbeleid.

Dat stelt Frans Andriessen, voormalig Europees commissaris voor landbouw en ex-portefeuillehouder voor handelspolitiek en buitenlandse betrekkingen in de Europese Commissie.

"De Europese landbouw staat voor een nieuwe uitdaging, die extra moeilijk is omdat de diversiteit in onze landbouw met de vele nieuwe lidstaten aanmerkelijk is toegenomen", aldus Andriessen. Hij haalt bovendien de rol van Frankrijk, grootverbruiker van Europese landbouwgelden, aan. "De Europese Commissie krijgt het uitermate moeilijk met een Frankrijk – en anderen - dat de tekenen der tijden niet verstaat of wenst te verstaan".

Volgens Andriessen (79) krijgt Brussel ook een zware kluif aan landen met een achterlijke landbouw en heeft de Europese Commissie te maken met "de onmetelijke belangen bij een goed functionerend geglobaliseerd economisch wereldsysteem, waarvoor een goede wereldafspraak over landbouwpolitiek onontbeerlijk is."

Het ziet ernaar uit dat het beleid in een volgende fase is beland, aldus Andriessen. "Europa heeft een modern landbouwbeleid nodig. Dat betekent een forse breuk met het verleden."

De voormalig Europees commissaris, ex-minister van Financiën en oud-Tweede Kamerlid voor de KVP en het CDA is onafhankelijk lid van de SER-commissie voor Internationale Sociaal-Economische Aangelegenheden. Hij woont in het Belgische Kraainem.

Lees ook het forum Landbouw EU vraagt nieuw beleid

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  een ex-minister van financien die in Belgie woont,dat heeft zeker iets met belastingen te maken,dat is veelbetekenend

 • no-profile-image

  Johan

  Het nieuwe landbouwbeleid kan niet doorgaan door lage prijszetting de boerenzonen/dochters naar de stad jagen omdat er met boeren geen droogbrood meer te verdienen valt. Dat hoeft ook niet als we quoteringen staande houden en daarmee proberen de eigen markt te behouden. We kunnen immers niet concureren met grootgrondbezitters in Argentinie en Brasil die arbeiders voor een duppie hebben. Bovendien zou de EU het grootkapitaal steunen dat wil de linkse commissie toch niet? Het probleem is nu dat we door uitgekiende productie technieken veel land moeten braken omdat we anders ver over de quotering zullen gaan. De (broodnodige) oplossing is bio-fuels, al het land dat we niet nodig hebben voor onze voedsel productie efficient inzetten om bio-fuels te produceren zodat we minder afhankelijk worden van de Persische golf en Rusland. Dit is vloeken in de linkse kerk want het EU parlement is zeer begaan met de voedselvoorziening in 3e wereld landen. Mijn mening is echter dat de 3e wereld niet zit te wachten op onze (gesubsidieerde) overschotten doch dat ze daar meer baat hebben van een trek van de stad naar het platteland om zelf hun eigen voedsel te verbouwen.

 • no-profile-image

  paul

  Onzin Piet! De westerse wereld heeft de morele plicht om de minder bedeelde onder ons te ondersteunen. Wij ons wezenloos produceren tegen een (te) lage kostprijs en de overschotten dumpen in o.a. de derde wereld is geen oplossing. Verschil tussen arm en rijk moet niet nog groter worden. Dit verschil werkt criminaliteit in de hand.
  Het vraag overigens wel om een daadkrachtige politiek. Waar het nog al eens aan ontbreekt.

 • no-profile-image

  piet

  Afschaffen dat beleid, ieder voor zich wie het niet haalt heeft geen bestaansrecht. Klaar! Subsidie is het meest onozele wat er is en werkt alleen maar tegen. Geld voor innovatie is prima maar voor productie waardeloos!

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...Frans uit De Lutt' schenkt koffie en
  Frans 'uit Belgie' 'klare wijn'!.....

  DAAR IS GEEN WOORD FRANS BIJ!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.