Home

Achtergrond 199 x bekeken 3 reacties

Brandbrief over nultolerantie

Aan de trage toelating in Europa van transgene gewassen moet zo spoedig mogelijk een eind komen.

Dat schrijven brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie, de veevoersector en VNO-NCW in een brief aan landbouwminister Verburg. Het probleem is dat elders toegelaten transgene gewassen de handelsstromen ernstig belemmeren. De nultolerantie betekent volgens een woordvoerder van het Productschap Diervoeder dat import uit landen die wel bepaalde transgene gewassen toestaan duur of onmogelijk wordt.

Om de continuïteit van de Europese productie van levensmiddelen en veevoer te waarborgen, moet een realistische drempelwaarde worden ingevoerd, aldus de ondertekenaars. Anders gaan de prijzen omhoog en vermindert de Europese concurrentiekracht.
De brief wijst op de instructie van het Europese College van Commissarissen aan zijn diensten om vóór deze zomer een technische oplossing te vinden voor het probleem. Die is volgens de schrijvers nog ver te zoeken. Sterker, de toelatingen lopen ernstige vertraging op.

De toelating van de transgene soja-variant Roundup Ready 2 Yield van Monsanto loopt gevaar. Volgens beleidsmaker Frans Köster van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën staat de veevoerindustrie onder druk. Een woordvoerder van Nutreco spreekt van een zorgelijke situatie. "We importeren 90 procent of meer van onze eiwitrijke oliezaden uit Amerika. In landen als Argentinië en de VS is vrijwel alles transgeen." China stond de Roundup Ready 2 Yield onlangs toe, wat de kans dat boeren voor het zaad kiezen ernstig vergroot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thijs

  Beste G. en Lies,

  wellicht zouden jullie een reactie kunnen overwegen die minder gebaseerd is op paniek en onwetendheid. Ik vind het prima dat jullie kiezen voor biologisch voedsel dat een hoge kostprijs heeft in euro's en in benodigd oppervlak per productie eenheid, maar dit ideaal is niet haalbaar om daar de hele wereld mee te voeden. Los daarvan heeft biologische bedrijfsvoering een verhoogde druk van ziektes op de andere sectoren gevolg. Ik ben erg voorstander van de nieuwe gen-technieken die volgens mijn inzichten, die waarschijnlijk net zo min berusten op de volledige waarheid als die van u, een goede bijdrage kunnen leveren aan milieuvriendelijke productie door ingebrachte resistenties en toleranties. De transgene gewassen hebben een zeer strenge toetsing op gezondheidsrisico's waardoor het eten van een ggo variant van een bekend product minder onbekende factoren zal hebben (die een eventueel gezondheidsrisico kunnen hebben) dan het eten van een voor u onbekend product zoals een nieuwe groente die uit een ver verleden is opgeduikeld. De toetsen die afgelopen jaar zijn uitgevoerd om inzicht te krijgen in uitkruisen van eigenschappen door verstuiving, geven aan dat het zeer goed mogelijk is om transgene gewassen naast gangbare en biologische gewassen te telen.
  Ik ben het met u eens dat u de mogelijkheid moet hebben om, om wat voor reden dan ook, te kunnen kiezen voor producten die niet transgeen zijn, maar ik ben wel ook van mening dat ik dan ook de mogelijkheid moet hebben om te kiezen voor transgene gewassen omdat ik er principieel voorstander van ben.

 • no-profile-image

  Lies

  Het is niet alleen het geld dat telt voor normale mensen. Het draait ook om de lange termijn risico's. Of willen we riskeren dat straks onze baby's massaal in het ziekenhuis liggen zoals nu in het verheerlijkte productieland China? Gewoon, minder eten, gezond eten (dus niet transgeen) en anders toch gewoon het bedrijf verplaatsen naar die transgene prachtlanden? Vast veel succes daar. Maar blijf van de gezondheid af van mijn kleinkinderen met dit roekeloos hebzuchtig gedrag.

 • no-profile-image

  g. van der linde

  Gemakkelijk zat toch!!!
  We verbieden alles wat met transgene manupilatie te maken heeft binnen de EG.
  Dus ook alle importen. En als ons dat geld kost? Jammer dan!!
  Geld kan gezondheid en welzijn nooit uitschakelen.
  Maar het kapitaal zal, als altijd!, toch wel het laatste woord hebben.
  Met andere woorden: natuurlijk gaat het wel door!!!!
  Of dacht je dat het ineens anders wordt?
  IJdele hoop mensen!!

Of registreer je om te kunnen reageren.