Home

Achtergrond 149 x bekeken

Bos staat bijna alleen met controle EU-gelden

Minister Wouter Bos (Financiën) krijgt nog zeer weinig navolging in andere EU-landen door zelf te verklaren dat Europees geld in zijn land goed is besteed.

Alleen de Britse en Deense minister hebben een soortgelijke vrijwillige verklaring afgegeven in Brussel, de Zweedse overheid heeft het aangekondigd. De meeste anderen willen er niet aan beginnen.

De zogeheten nationale verklaring moet de controle op de EU-gelden fors verbeteren. Ongeveer 80 procent van de ruim 100 miljard euro aan EU-uitgaven per jaar wordt namelijk niet door Brussel uitgegeven, maar via de nationale overheden in bijvoorbeeld werklozenprojecten of aanleg van spoorlijnen. Die nationale besteding maakt het beheer van de EU-gelden erg ingewikkeld, wat tot veel fouten leidt. Gevolg is dat de Europese Rekenkamer, het orgaan dat de EU-gelden controleert, al veertien jaar achtereen de EU-uitgaven niet kan goedkeuren.

Ondanks de geringe navolging blijft Bos de eigen controleverklaring belangrijk vinden. "Als je geld kan uitgeven, moet je het ook kunnen verantwoorden'', zegt zijn woordvoerster. Bos blijft aandringen bij zijn collega's in andere EU-landen dat zij ook zo'n verklaring gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.