Home

Achtergrond 192 x bekeken 1 reactie

Bos bidt en hoopt op nieuw Amerikaans reddingsplan

Minister Wouter Bos van Financiën "bidt en hoopt'' dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden binnenkort alsnog instemt met een reddingsplan voor de financiële sector van de Verenigde Staten.

Dat heeft hij maandagavond gezegd in Leeuwarden.

"Dit is slecht nieuws'', aldus Bos. "Het lijkt erop dat we nu nog langer moeten wachten.'' Hij zegt te hopen dat het besef bij de Amerikaanse volksvertegenwoordiging zal doordringen dat we "niet langer kunnen wachten''.

Eerder op maandag zei de vicepremier te hopen dat het vertrouwen van beleggers in de aandelenmarkten terugkeert als er meer details bekend worden van het reddingsplan van de Amerikaanse overheid.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde maandag echter tegen het plan. Het voorstel van de regering Bush kreeg de steun van 205 parlementariërs tegen 228 nee-stemmers.

Met een fonds van honderden miljarden dollars wilde de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson banken helpen door slechte beleggingen van hen over te nemen. Beleggers vrezen nu dat de financiële markten volledig stil komen te staan, waardoor banken geen leningen zullen verstrekken.

Eerder op maandag zei Bos dat de overheid na Fortis andere Nederlandse banken zal redden als die door de kredietcrisis in de problemen komen. Zondag droeg Nederland 4 miljard euro bij aan de redding van Fortis. Met steun van België en Luxemburg krijgt de Belgisch-Nederlandse bank een injectie van in totaal meer dan 11 miljard euro.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Bos bidt voor de aandeelhouders,wie had dat gedacht? zeker Shell

Of registreer je om te kunnen reageren.