Home

Achtergrond 315 x bekeken 7 reacties

Boerinnen, maak minder schoon!

Boerinnen zijn vrouwen met brains die weten van aanpakken. Het is jammer dat ze zo veel van hun kwaliteiten verspillen aan schoonmaken.

,,Ik ben geen poetsmiep hoor!” Dat zeggen boerinnen regelmatig als ik vraag naar hun werkzaamheden. Vaak werken ze deels buiten de deur en thuis nemen ze de administratie en het jongvee voor hun rekening. En de schoonmaak.

Ik ken geen enkele boerin die de boel de boel laat. Ja, ooit ben ik bij een gezin met vier kinderen op bezoek geweest waar het in en om huis een enorme bende was. De boerin verklaarde: ‘Wij besteden onze tijd liever aan elkaar dan aan poetsen.’

Maar deze boerin is dus de enige. Voor de rest zijn boerinnen allemaal in meer of mindere mate bezig op te ruimen en schoon te houden wat hun mannen laten slingeren en vies maken. De mannen zelf laten schrobben en stofzuigen, vinden ze maar niks. Mannen doen het niet netjes genoeg. Dus doen de vrouwen het liever zelf. Prima.

Maar nu vroeg ik me het volgende af. Boerinnen zeggen vaak stellig, trots en vol overtuiging dat ze boerin zijn. Ze werken immers mee op het bedrijf. Dat is natuurlijk prachtig, maar kan dat schoonmaken niet iets minder? Boerinnen hebben toch meer kwaliteiten dan een groot deel van hun tijd bezem en zwabber hanteren?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Iemand met een beetje bedrijf moet zelf niet poetsen. Als ze een beetje tijd over hebben is het logische als de vrouw poets. Een man krijgt buiten vaak makkelijker meer gedaan. Als de man moeten poetsen en je hebt een dure medewerker voor het bedrijf is dat economisch onverantwoord. Als de vrouw werk kan overnemen van die medewerker dan kan men beter iemand nemen om te poetsen. Poetsen is ook werken en dat moet je dus ook economisch bekijken. En om dat de meeste tijd over hebben is het logisch dat de vrouw poets. Verdient men toch vaak meer mee dan buitenshuis werken en een poets vrouw in dienst nemen. Het lijkt mij bovendien verstandig dat margreet wat meer tijd besteet aan poetsen. Dan heeft ze ook niet meer veel tijd om de boeren in haar weblog af te kraken!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Als Margreet eens een dag bij mij komt om het schoonmaken over te nemen, behoeft mijn moeder voor haar vrijgezelle zoon, die uit moeders pappot mee snoept, haar kwaliteiten tonen.
  Krijgt ze ook meteen een betere kijk waarom ze zelf niet aan haar kwaliteiten toe is gekomen.

 • no-profile-image

  Klaas

  Ik vind het jammer, dat Margreet die leuk kan schrijven altijd bezig is in meer of mindere mate boeren af te vallen.
  Het is op een boerderij bittere noodzaak, dat er regelmatig opgeruimd en schoon wordt gemaakt anders wordt het in no time een onoverzichtelijke bende. Omdat de meeste mannen hun handen vol hebben aan het bedrijf met daarbij behorende onderhoudsklussen van machines en gebouwen, lijkt het mij redelijk dat vrouwlief ook de handen uit de mouwen steekt.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik wil Magreet van harte uitnodigen om eens bij mijn ouders thuis te kijken. Mijn beide ouders werken fulltime op hun bedrijf. Mijn moeder is verantwoordelijk voor de voerschema's en voor de I&R-administratie. De kinderen worden door een gastouder opgevangen en de huis wordt schoongemaakt door een 'interieurverzorgster'.

 • no-profile-image

  Boerin

  Wat een ongelofelijke feministische betutteling. Laat een boerin toch zelf kiezen wat ze wil. Waarom kat je alles toch altijd zo af, Margreet? Jij vind blijkbaar dat boerinnen niet geemancipeerd zijn, en luisteren naar de man, boerin zijn als baantje erbij zien. Misschien is poetsen dan wel niet het leukste werk, maar kalverhokken uitmesten is ook niet het favoriete werk van de meeste boeren.... Weet je wat pas echt deprimerend is... Lage opbrengsten, hoge kosten, veel stress en dan ook nog eens op een bedrijf waar het een zooi is, en dan daar thuiskomen in de mega-bende, en dan stug blijven volhouden, dat je kwaliteits-tijd met elkaar doorbrengt, laat me niet lachen. Het is altijd nog zo geweest, als je je zaakjes op orde hebt en alles om je heen schoon en opgeruimd is, je meer werk kan verzetten en een beter humeur overhoud. En wat gaat jou dat nou aan wie er waar opruimd?

 • no-profile-image

  janitha

  Vrouwen hebben op bepaalde dingen nou eenmaal beter zicht dan mannen.
  Dat is ook ongetwijfeld bij de gewone burger zo.
  Dus dat wat de man niet ziet (of niet doet) pakt de vrouw aan en het is (of blijft) netjes!

 • no-profile-image

  Henk

  Komop dames en heren; niet echt een onderwerp om je over op te winden lijkt me...
  Gemiddeld genomen doet mijn vrouw wat vaker de was dan ik. Ook de stofzuiger hanteert ze frequenter dan ondergetekende. Toch was, poets, zuig en boen ik ook regelmatig door het huis, net zo goed dat mijn vrouw het rondom het huis óók mee netjes houdt; gazon maaien, melkstal een keer een grote beurt en zo...
  Wat ik nooit doe is strijken, daar waag ik me niet aan (haha) maar daar tegenover staat dat ik rigoureuzer kan opruimen...;)
  Fijn weekend allemaal, Henk

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.