Home

Achtergrond 162 x bekeken

Bedrijven met lege handen na WTO-sancties

Bedrijven kunnen geen schadevergoeding krijgen als ze door toedoen van de Europese Unie te maken krijgen met WTO-strafheffingen.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat vandaag bepaald.

Een Italiaanse accuproducent Fiamm had een claim ingediend, omdat de Verenigde Staten plots een importheffing oplegde op haar producten. De VS mochten de heffing opleggen van wereldhandelsorganisatie WTO als sanctie voor oneerlijke importheffingen van de EU op bananen.

Het bedrijf verloor zo veel klanten. Het legt de schuld bij de EU en eist vergoeding. In eerste aanleg kreeg het concern enigszins gelijk van de Europese rechter, maar in hoger beroep wees het Hof de aansprakelijkheid af.

"Een marktdeelnemer kan echter geen eigendomsrecht doen gelden op een marktaandeel dat hij op een bepaald tijdstip in handen had'', oordeelt het Europees Hof. "Dit marktaandeel is slechts een voorbijgaande positie.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.