Home

Achtergrond 192 x bekeken

Amerikaanse kapitaalinjectie leidt mogelijk tot daling dollar

Het Amerikaanse noodfonds ter waarde van 700 miljard dollar kan een onbedoeld gevolg hebben: een dalende dollarkoers.

Dat schrijven analisten van de Royal Bank of Scotland. Het zou een verdere verslechtering voor de Europese exporten betekenen.

Voor goederen uit de agrarische sector heeft Nederland een handelsoverschot met de VS. In 2007 exporteerde Nederland voor 1,9 miljard euro naar de VS terwijl omgekeerd de VS voor 0,9 miljard euro leverden aan Nederland, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De regering Bush stelt 700 miljard dollar belastinggeld onder voorwaarden beschikbaar. Het extra geld wordt bijgedrukt. Investeringsbank Morgan Stanley laat persbureau Bloomberg weten een gecoördineerde ingreep van centrale banken te verwachten. Door strategische opkoop en verkoop van munteenheden kan de dollarkoers stijgen.

Een euro is momenteel circa 1,46 dollar waard, na enkele weken op een lager niveau te hebben gestaan. Op 15 juli bereikte de munt het hoogste niveau tot nu toe: 1,59 dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.