Home

Achtergrond 301 x bekeken 4 reacties

Akkoord van Apeldoorn stopt verrommeling

Met de ondertekening van het 'Akkoord van Apeldoorn' door 46 organisaties moet de 'verrommeling van het landschap' een halt worden toegeroepen.

,,We zijn de laatste jaren te kwistig omgesprongen met ruimte in dit land'', zei Albertine van Vliet-Kuiper, voorzitter van het Landschapsmanifest.

Het manifest is zaterdag in Radio Kootwijk in de gemeente Apeldoorn mede ondertekend door de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Jacqueline Cramer (Ruimte).

Met het Landschapsmanifest besloten drie jaar geleden 34 organisaties meer aandacht aan landschappelijke waarden te besteden. Het karakteristieke Nederlandse cultuurlandschap verdwijnt, zegt Van Vliet-Kuiper. ,,In de rafels van de steden is te slordig omgegaan met het landschap. Het gaat nu niet om het stopzetten van bouwprojecten, maar juist om meer te investeren in kwaliteit. Dat kan door bijvoorbeeld ondergrondse parkeergarages aan te leggen of op bedrijfsterreinen gebouwen met twee verdiepingen in plaats van platte dozen te bouwen.''

Het akkoord is ondertekend door provincies, gemeenten, natuurorganisaties, ANWB en Bouwend Nederland. Zij zijn deels verantwoordelijk voor de verrommeling en ongebreidelde stads- en dorpsuitbreidingen van de laatste jaren, erkent Van Vliet-Kuiper. ,,Juist daarom is het goed dat ze dit document nu ondertekenen.'' Ze onderschrijven daarmee dat het landschap visueel aantrekkelijker moet worden en dat cultuurhistorische waarden behouden blijven, zo staat in het document.

De ondertekening vormde tevens het slotakkoord van het culturele evenement Triënnale Apeldoorn, dat geheel in het teken stond van het landschap. Het evenement, op 11 juni geopend door koningin Beatrix, heeft 200.000 bezoekers getrokken, meldde de organisatie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ha Johan,

  ik hoop at je begrijpt dat het wel meevalt met die elite. Dit is juist iets wat door een heleboel organisaties gedragen wordt.

  LTO Nederland, om er maar eens eentje te noemen...

 • no-profile-image

  Johan

  Het is ongelofelijk zo gehersenspoelt de Nederlanders zijn tegenwoordig door millieu goeroes. Van hoog naar laag vinden ze het prima dat Nederland in en netjes aangeharkt parklandschap verandert en dat de Nederlanders zelf in een flatje driehoog achter worden opgeborgen. Wonen op het platteland is onbetaalbaar met deze ontwikkelingen en het NL volk denkt hiermee het paradijs op aarde te scheppen en droomt achter dubbele beglazing in een huis met nauwelijks tuin hutje bij mutje bijelkaar, van dat paradijs, dat onbereikbaar is geworden voor verweg de meeste mensen. Vergeet niet dat al die beschermde dorpsgezichten vroeger ontstaan zijn zonder enige ambtelijke of overheids bemoeienis.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ha Johan, ik vind het wel een goede ontwikkeling hoor. Gelukkig maar dat wonen op het platteland wat duurder wordt, anders hebben we straks geen platteland meer over. Of wil jij wel dat er om de zoveel kilometer een nieuw bedrijventerrein komt? Laat de steden maar lekker voller worden en het platteland wat leger. Houden de boeren ook nog wat ruimte over.

  Overigens vraag ik me af of dat 'beschermde dorpsgezicht' werkelijk zonder bemoeienis ontstaan is. Denk je echt dat je zomaar iets mocht gaan bouwen, dat een dorp zou toestaan dat er een stadse vreemdeling zomaar een fabriek mocht gaan bouwen in het midden van het dorp? Ik denk dat de pastoor/dominee, de burgervader of meneer de apotheker daar wel een stokje voor zou steken.

 • no-profile-image

  Johan

  Ik hoop dat het Nederlandse volk begrijpt dat dit een actie is van elitair van vaak linkse bestuurders. Onder het mom wij weten wat goed is voor u wordt het platteland op slot gezet. het hooginkomen segment woont prettig in gerestaureerde boerderijtjes in de natuur. Modaal mag in een kippenhok in een vinex waijk wonen. Onbegrijpelijk dat gemeentebesturen er in trappen. Ik verafschuw de macht van elitair Nederland om met bestemmingsplannen en dit soort akoorden van de eigenaren van land de gebruiksmogelijkheden sterk in te perken zodat het land ook niet opwaarde kan worden verkocht. Op waarde verkopen doet dan het gemeentelijkgrondbedrijf als bouwgrond voor 400 E m2 na bestemmingsplan wijziging. Naar mijn mening is het een dictatoriale wetgeving. Een overheid mag wel wetgeving invoeren die schade of overlast aan derden beperkt maar gaat ver buiten zijn boekje om op voorhand ontwikkelingen te verbieden onder de pretext van verrommeling!

Of registreer je om te kunnen reageren.