Home

Achtergrond 354 x bekeken

Akkerbouwers telen meer graszaad

Akkerbouwers zaaien dit jaar meer graszaad in.

De graszaadbedrijven verwachten dat hun areaal weer op hetzelfde niveau komt als in 2007. Vorig jaar stapten veel akkerbouwers over van graszaad op graan vanwege de hogere graanprijzen.

Veredelingsbedrijf Barenbrug heeft het gewenste areaal dat volgend jaar wordt geoogst al vrijwel geheel onder contract staan. Barenbrug contracteert niet meer dan het concern nodig heeft, zegt Joop Bouwkamp, hoofd van de buitendienst van Barenbrug. "We willen weinig voorraden aanhouden, ook omdat de graszaadprijs nu hoger ligt."

Vorig jaar schakelden veel akkerbouwers over van graszaad op graan vanwege de hoge graanprijzen, waardoor het areaal 20 tot 25 procent lager uitviel als in 2007. Nu de graanprijzen dalen vindt een omgekeerde beweging plaats, constateert Bouwkamp. "We hebben de minimumcontractprijzen voor de oogst van 2009 verhoogd naar 120 tot 160 euro per 100 kilo. We gaan bij de oogst van volgend jaar uit van een bruto-opbrengst van ongeveer 2.000 euro per jaar. Voor de oogst van dit jaar gingen we uit van 1.600 euro."

Bouwkamp vindt het jammer dat de graanprijzen dalen. "Op termijn gaan daardoor de graszaadprijzen ook omlaag, omdat lagere graanprijzen er toe zal leiden dat wereldwijd meer graszaad wordt geteeld."

Ook graszaadbedrijf Innoseeds verwacht dat volgend jaar ongeveer hetzelfde areaal kan worden geoogst als in 2007. "We kunnen onze vaste klanten bedienen met het areaal wat nu vastligt", zegt productmanager Wim Geluk. "We hebben ons gewenste areaal al bijna bereikt. Innoseeds gaat uit van een bruto-opbrengst van 2.000 euro per hectare."

Geluk denkt dat de prijzen van graszaad volgend jaar nog wel op niveau zullen blijven. "Omdat er weinig vooraden zijn. Maar daarna wordt het onzeker. Denemarken heeft dit jaar meer geoogst dan eerder gedacht. En de VS verkoopt veel graszaad in Europa. De lage dollarkoers maakt uitvoer naar de EU gemakkelijk voor de Amerikanen. Dat zet de Europese prijs onder druk."

Of registreer je om te kunnen reageren.