Home

Achtergrond 136 x bekeken

Actie Greenpeace bij hoofdkantoor Philips

Greenpeace deelt vrijdagochtend voor het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam kleine flesjes water uit aan het personeel.

Het water komt uit een Ghanees meertje dat zwaar vervuild is door giftige stoffen uit illegaal gedumpte elektronica. Dat meldde een woordvoerster van Greenpeace.

De milieuorganisatie wil met de actie grote elektronicafabrikanten aanspreken op hun gebrek aan betrokkenheid bij de recycling van hun oude, afgedankte producten. Volgens Greenpeace zitten bijvoorbeeld televisies vol lood.

Philips is niet de enige, maar wel de een van de slechtste, zegt Greenpeace. Sony en Dell presteren veel beter op het gebied van inzameling en verwerking.

Tien actievoerders deelden 135 flesjes uit. Er was een extra grote voor Philips-topman Gerard Kleisterlee, die bij de receptie werd afgegeven. Niet alle werknemers accepteerden de flesjes of de folders, aldus de zegsvrouw.

Philips zegt in een reactie geschokt te zijn door de bevindingen van Greenpeace in Ghana. "Wij exporteren echter geen afval. Kennelijk zijn er zwakke schakels in het inzamelings- en recyclingsysteem waarvan bepaalde personen gebruik maken.'' Het concern wil het systeem verbeteren, maar daarvoor is volgens een woordvoerster een bredere aanpak nodig met regeringen en andere bedrijven.
De inhoud van de flesjes die het personeel heeft aangenomen, verdwijnen niet in de wc. Het spul zal verantwoord worden afgevoerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.