Home

Achtergrond 1016 x bekeken 1 reactie

Aardappelen rooien met een joystick en afstandsbediening

Akkerbouwer Bram Wiertsema rooit de aardappelen met een kleine beweging van de joystick.

Akkerbouwer Bram Wiertsema rooit de aardappelen met een kleine beweging van de joystick. Deze en andere moderniseringen bracht de Groninger aan op de aardappelrooier om het werk te vereenvoudigen. Zo kan hij met een tikje de armen van de machine bijstellen. Een ander snufje zijn de sensoren onder de machine, die bepalen hoe ver het mes de grond in moet zonder dat hij de grond aandrukt of kluiten meeneemt. Een druk op de knop volstaat om de messen bij te stellen. De transportband die de aardappelen naar de kiepwagen brengt is ook van nieuwe technieken voorzien. Zo kan de medewerker in de trekker de band met een zender bedienen. Mede dankzij zijn opleiding elektronica en informatica kon Wiertsema zijn rooimachine moderniseren. Foto Jan Bouwman

Mickey Wijntjes en Johan Koopmans selecteren geschikte fokschapen uit een kudde van 150 Swifters. Rond deze tijd beginnen de boeren met het uitselecteren van de fokschapen voor volgend jaar. Geschikte blijven en anderen gaan naar de verkoop of blijven totdat ze volgroeid zijn. Foto Alex de Haan

Keurmeester Jaap Musschenga van NAK neemt bruinrotmonsters uit de aardappelen van akkerbouwer Jan Dijkstra. Foto Jan Bouwman

Niks geen watervrees hebben deze Heckrunderen in de Vreugderijkerwaard bij Zwolle. Als ze zin hebben, lopen ze gewoon de door Natuurmonumenten gegraven nevengeul van de IJssel in. Op de achtergrond ligt het Gelderse plaatsje Zalk. Heckrunderen worden vooral gebruikt voor de begrazing van natuurgebieden. Kenmerkend is dat ze weinig zorg nodig hebben en het hele jaar buiten kunnen lopen. Foto Ank Pot

Een medewerkster van fruitteler Floor van Driel uit Buren rijdt de pluktrein door de boomgaard Elshof-appels. Het perceel is drie jaar oud en laat een behoorlijke kilo-opbrengst zien. De hoge opbrengst en de matige zomer zorgen wel voor een latere kleuring van deze kleurmutant. De oogst is daardoor enkele dagen vertraagd, stelt Van Driel. De teler is lid van Fruitmasters en koelt een deel zelf. De 2,5 hectare Elshof-appels zet hij vroeg in het seizoen af. Vorig jaar leidde dat tot matige opbrengstprijzen. Foto William Hoogteyling

Rustig gezeten op een wagen achter een trekker bekijken veehouders op hun gemak een grasdemo bij het proefbedrijf van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in het Limburgse Vredepeel. Bij het onderdeel GrasPlaza konden ze kijken naar de presentatie van drie typen graslandgebruikers. Het PPO omschrijft ze als Bert Bex, Rob de Robotboer en Gerrit de Graslandboer. De eerste richt zich op zijn bedrijf vooral op de bedrijfsspecifieke excretie, de tweede is een maaiboer die zich vooral richt op kortdurende maaimengsels en opbrengstpotentie, terwijl de laatste een echte graslandboer is die maximaal wil weiden en onder andere klavers in zijn grasland inpast. Foto Gé Hirdes

Foto

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  annet wiertsema

  Hoi Jan,
  Wat leuk om een foto in het agd te zien van Bram.
  wil je de foto's die je gemaakt hebt mailen?
  jouw camera is mooier dan die van ons.

  hartelijke groeten van Annet( de vrouw van Bram)

Of registreer je om te kunnen reageren.