Home

Achtergrond 373 x bekeken

Aantal landgoederen verdubbeld in acht jaar

Nederland telt steeds meer landgoederen. In acht jaar tijd is het aantal bijna verdubbeld.

In 1999 waren 1.775 landgoederen onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW) gebracht. Vorig jaar stond de teller al op 3.325, blijkt uit opgave van Dienst Regelingen. De NSW heeft als doel instandhouding van landgoederen en natuurschoon. De eigenaar moet voldoen aan bepalingen, zoals verplicht beheer en instandhouding van het landgoed. De minimale omvang is 5 hectare. Daarvan moet minstens 30 procent bos en/of natuur zijn.

Ook de hoeveelheid grond dat onder de NSW is gebracht nam in vlot tempo toe. In 1999 was 88.623 hectare gerangschikt onder de Natuurschoonwet. Vorig jaar ging het al om 117.456 hectare. Dienst Regelingen kan niet zeggen hoeveel boeren betrokken zijn bij landgoederen.

De toename van het aantal landgoederen komt door wijziging van regels en actief overheidsbeleid. De overheid stimuleert de aanleg van landgoederen, omdat er zo meer natuur komt die langdurig moet worden onderhouden.

Gelderland telt de meeste landgoederen, namelijk 1.002, gevolgd door Overijssel met 936 stuks. Noord-Brabant staat op de derde plek met 321 landgoederen. In Flevoland wil het aantal landgoederen maar niet groeien. Sinds 2000 zijn er twee landgoederen met totaal 60 hectare grond gerangschikt onder de NSW.

Grondeigenaren kunnen ook kiezen om een nieuw landgoed op te richten. Deze constructie wordt ook wel ‘rood voor groen’ genoemd. Doel van deze constructie is een nieuwe woonbestemming creëren in het buitengebied. Per provincie zijn hiervoor de regels verschillend. Deskundigen zeggen dat door het ‘stroperige’ overheidsbeleid en torenhoge startkosten van €50.000 tot €100.000, zonder dat het zeker is dat een landgoed er mag komen, grondeigenaren afhaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.