Home

Achtergrond 198 x bekeken

700 miljard dollar blijkbaar niet genoeg

De dollar daalt deze week weer ouderwets, terwijl de olieprijs beweeglijker lijkt dan ooit.

Een spectaculair noodfonds van 700 miljard dollar (475 miljard euro) voor het overnemen van 'slechte' hypotheken kon de onrust op internationale markten niet voldoende wegnemen. De Euribor-rente, die banken elkaar voor een periode van drie maanden berekenen, steeg naar het hoogste niveau sinds het jaar 2000: 5,066 procent. Banken hebben moeite om bij elkaar te lenen. Potentiële geldschieters vluchten naar relatief veilige schatkistpapieren.

De ABN Amro noemt de crisis de grootste sinds de jaren 30. Het ondernemersvertrouwen in belangrijke exportlanden Frankrijk en Duitsland liep terug. De dollar verloor woensdag snel aan waarde nadat president Bush in een speech verklaarde een lange, pijnlijke recessie te verwachten. Een euro is nu $ 1,47 waard, net als eind augustus. Twee weken geleden was dit nog $ 1,39.

De olieprijs steeg na langdurige dalingen dinsdag 7 procent naar 106 dollar, om de dag erna spectaculair de 120 dollar aan te tikken, het hoogste niveau sinds 22 augustus. Vandaag daalde het niveau ’s middags weer naar rond de 105 dollar per vat van 159 liter. De onzekerheid blijft door onlusten in Nigeria, waar Shell opereert, en de verlaagde productie van de Opec.

Het nieuws dat Bush de belastingbetalers uit 'main street' wil laten opdraaien voor de fouten van domme financiële instellingen op Wall Street, stuurde de beurzen flink omhoog. De gemiddelde beurswaarde van agribusiness kreeg een enorme ondersteuning.
De koersen van de door de Dax-beurs uitgezochte twintig grootste agribusiness-ondernemingen wonnen op weekbasis tot gisteren 1,36 procent. Op jaarbasis bedraagt het verlies bijna een kwart procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.