Home

Achtergrond 153 x bekeken

Zwemmen in Noordzee blijft gevaarlijk

De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) waarschuwt dat het ook vandaag nog gevaarlijk kan zijn om te zwemmen langs de kust.

Door een combinatie van harde zuidwestenwind en een vloedstroom als gevolg van springtij kunnen verraderlijke onderstromen ontstaan, die zwemmers kunnen meesleuren in zee.

Dat heeft een zegsvrouw gemeld. Volgens de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) geldt het gevaar voor de hele Nederlandse Noordzeekust. De Haagse reddingsbrigade heeft de afgelopen dagen al tientallen zwemmers hulp moeten bieden die onverwacht in moeilijkheden raakten. Het gevaar dreigt met name rond golfbrekers, die tijdens springvloed niet of nauwelijks te zien zijn.

Bij springtij is eb extra laag en de vloed is extra hoog waardoor er extra stroming in het water is. Doordat de meeste pieren onder water verdwijnen, kunnen zwemmers volgens de medewerkers van de Reddingsbrigade de stromingen rond de golfbrekers nauwelijks inschatten. Bovendien heeft de zuidwestenwind de afgelopen week de bodem tussen de verschillende zandbanken uitgesleten, waardoor de toch al verraderlijke stromingen nog sterker kunnen worden.

De Reddingsbrigade adviseert badgasten vooral niet te ver de zee in te gaan en golfbrekers te mijden. "Gelukkig nodigt het weer vandaag minder uit om te gaan zwemmen'', merkt de zegsvrouw op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.