Home

Achtergrond 176 x bekeken

Zuid-Afrika steggelt over WK-voetbal op boerenland

De Zuid-Afrikaanse gemeente Nelspruit is al een aardig eind op weg met de bouw van het nieuwe voetbalstadion voor het WK van 2010.

Maar de grond waarop het Mbombela-arena wordt gebouwd, is onderdeel van een gecompliceerd dispuut. De gemeente is twee jaar geleden met de bouw begonnen zonder dat ze officieel eigenaar was van het 118 hectare grote perceel. De grond hoort bij een boerderij van 5.700 hectare, die door de landhervormingen is toegewezen aan een groep voormalige landarbeiders, de Matsafeni-gemeenschap. De gemeente heeft geprobeerd om de grond ter waarde van 3,9 miljoen euro voor het symbolische bedrag van 1 rand (nog geen 10 cent) terug te kopen. Daar trapten de Matsafeni's niet in. Hierop volgde een onteigeningsprocedure, maar die werd door de gemeenschap met succes aangevochten bij het Hooggerechtshof. De gemeente geeft echter niet op. Uit memo’s blijkt dat ze de groep probeert te paaien met baantjes als bouwvakkers in het stadion.

Tevens wordt de Matsafeni's een 50-procentsaandeel aangeboden in de voetbaltempel, maar het is niet duidelijk of daarmee ook opdraaien voor eventuele exploitatie verliezen. De groep eist als tegenbod dat haar omgeving wordt opgewaardeerd met onder meer waterleiding en nieuwbouwwoningen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.