Home

Achtergrond 289 x bekeken

Zorgen om uitbreiding kassen Erica ongegrond

Ondernemers in de glastuinbouwregio Erica maken zich onnodig zorgen over een gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden van hun bedrijf. Dat stelt Cees Ruhé, regiovoorzitter van LTO Noord Glaskracht in Erica.

Tuinders in Zuidoost-Drenthe maken zich grote zorgen over de voortzetting van hun bedrijf. Om ook in de nabije toekomst hun bedrijf te kunnen voortzetten, is het in veel gevallen nodig het huidige bedrijf te moderniseren en uit te breiden.

Diverse glastuinders stellen in het Dagblad van het Noorden dat zij signalen hebben opgevangen dat de gemeente Emmen geen nieuwe kassen meer wil toestaan op de huidige landbouwgronden in de directe omgeving van het glastuinbouwgebied.

Vakgroepvoorzitter Ruhé vindt echter dat deze ondernemers zich onnodig druk maken. ”De gemeente Emmen heeft ons nadrukkelijk toegezegd ons volledig bij nieuwe indelingsplannen te betrekken”, stelt Ruhé. ”Ik ben ervan overtuigd dat de betrokken tuinders zich een bang vermoeden hebben laten aanpraten. Van een concrete beperking in uitbreidingsmogelijkheden is dan ook geen sprake.”

Volgens Ruhé is bekend dat een extern bureau een grove schets heeft gemaakt van de nieuwe plannen voor de indeling van de tuinbouwregio rond Erica. Ruhé: ”Niets daarvan staat echter vast en alles is nog bespreekbaar.”

Het glastuinbouwgebied Erica telt ruim dertig ondernemers, die zeker de laatste maanden te maken hebben met onder meer torenhoge energiekosten. Het valt veel glastuinders niet mee het hoofd boven water te houden.

Maar, zo benadrukken diverse ondernemers, niet iedereen heeft het vertrouwen in de sector verloren. ”In de glastuinbouw heb je altijd te maken met pieken en dalen”, stellen zij. ”Er komen zeker betere tijden. En dan moeten er wel voldoende mogelijkheden zijn de juiste investeringen te doen. Vaak gaat het om uitbreiding van het huidige bedrijf. Natuurlijk moet deze uitbreiding wel mogelijk zijn in de directe omgeving.”

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.