Home

Achtergrond 213 x bekeken 4 reacties

Warm en nat weer bedreigt aardappelteelt

De klimaatverandering is vooral een grote bedreiging voor aardappelen en vollegrondsgroente als ui en peen.

Dat zeggen onderzoekers van Alterra. Nederland wordt snel warmer en natter. Dat bleek uit het klimaatrapport dat het KNMI vorige week presenteerde. Alterra en het Productschap Akkerbouw vrezen voor een korter groeiseizoen met gevolgen voor de zaai- en oogstperiode.
De gevolgen van nat en warm weer zijn volgens Alterra het grootst voor aardappelen. Veel neerslag zorgt voor een hogere ziektedruk en een productieverlaging. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de oogstperiode naar voren komt. Daardoor moet meer opgeslagen worden en neemt de kans op ziekten en plagen toe. Hogere temperaturen zijn vooral slecht voor pootaardappelen, er zal sneller zetmeelvorming voorkomen.

Ook uien- en peenteelt zal zwaar te lijden krijgen onder de klimaatverandering. Er moet vooral rekening gehouden met een veel hogere ziektedruk. De teelt van suikerbieten kan flink voordeel uit het warmere en extreem weer halen. Door verzilting verbetert de kwaliteit. Bij extreme droogte neemt het suikergehalte toe.

Alterra doet een aantal aanbevelingen voor akkerbouwers. Onderzoekers raden aan rotatieschema’s te veranderen en weerverzekeringen af te sluiten. Het ontwikkelen van resistente gewassen is noodzakelijk en het is verstandig om bio-energie gewassen te introduceren.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  alterra is op rampenkoers,we gaan straks bananen kweken

 • no-profile-image

  aerpelke

  Sinds wanneer groeien aardappelen minder bij veel vocht, Alterra kijk eens naar de opbrengsten van het jaar 2007. Voor dit rapport zal wel goed betaald worde? Ja dan moet je toch wat vermelden!

 • no-profile-image

  Boertje

  Dat door verzilting de suikbieten een betere kwaliteit halen dat zal best, maar hoe wil je die bieten gaan oogsten wanneer de grond zo nat is door de verzilting...? weer ouderwets mie de peetange misschien?

 • no-profile-image

  harm

  zulke omstandigheden noemen wij in drenthe groeizaam weer!

Of registreer je om te kunnen reageren.