Home

Achtergrond 343 x bekeken 5 reacties

Vooruitziend fokken

Lopen voormalig melkveehouderijvoorman Jan Cees Vogelaar en zijn vrouw op hun bedrijf voor de muziek uit of banen zij het pad voor hun collega's?

Feit is dat zij pionieren met hoornloze koeien. En dat doen zij niet om hogere weerstand van het ras, verhoogde vruchtbaarheid of andere positieve kenmerken in te kruisen. Vogelaar voorziet dat ingrijpen bij dieren steeds minder getolereerd worden. Dat is waar, als is onthoornen niet direct te vergelijken met de nu zeer actuele discussie over het castreren van biggen. Het kan dus nog wel even duren voor ook deze handeling onder vuur komt te liggen. Maar de Vogelaars hebben gelijk dat de ingreep uiteindelijk wel ter discussie komt te staan.

Vooruitzien is beter dan afwachten, is de terechte insteek van de Vogelaars. De melkveehouders zijn niet de enigen die in dit kader actie ondernemen. De Animal Sciences Groep van Wageningen Universiteit doet onderzoek in opdracht van het Productschap Zuivel naar het fokken van hoornloos vee.

Naast die wetenschappelijke benadering is het goed dat er een praktijktest op het boerenerf plaatsheeft. Ook al kiezen de melkveehouders zo niet voor de gemakkelijke weg. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk of het inkruisen van Noorse roodbonten niet ten koste gaat van de melkproductie. Het zijn projecten om in de gaten te houden.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bezorgde boer

  valt mij altijd op dat bij de meeste onderzoeken cq. proeven van Animal Sciences Groep Wageningen uitgevoerd in opdracht van Overheid of Produktschappen de boer er weinig tot geen baat bij heeft en de portemonnee van ASG voller word en de beurs van deelnemende boeren leger..... De denkers krijgen de centen en de doeners lopen risico zonder enige vorm van financiele vergoeding.....

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Wees voorzichtig met vergelijkingen met andere takken. Een big moet wettelijk minimaal 3 weken bij de moeder blijven. Ga dit nu niet gelijk vertalen naar het kalf.

 • no-profile-image

  cor van den berg

  goed idee van bussygirl. Wie neemt de handschoen op en fokt meteen de oormerken in het oor?
  Wel ergerlijk dat er steeds zoveel reacties zonder of met gefingeerde naam worden verzonden. Hebben we iets te verbergen?

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Jan Cees Vogelaar loopt niet voor de muziek uit.
  Wie als enige muziek maakt kan er niet op vooruit lopen.

 • no-profile-image

  Bussygirl

  Regeren is vooruitzien Dhr Vogelaar heeft een heel sterk punt.
  Als de biggen castratie geregeld is, en de schapen staarten, wel of niet staartloos gefokt, dan komen de hoorns van de koeien aan de beurt.
  Laten we ons dan ook eens zorgen maken om die lelijke grote oormerken die de oren uitscheuren of anderszins leed veroorzaken, als onstekingen of erger.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.