Home

Achtergrond 420 x bekeken

Voordruk btw bodemonderzoek is niet aftrekbaar

Een maatschap koopt een stuk grond van een groep tuinders om het als bouwgrond te verkopen. Een bv voerde een bodemonderzoek uit, waarvan de maatschap de btw wil aftrekken. De belastinginspecteur, de rechtbank en uiteindelijk ook het hof van Amsterdam (17 juli 2008) kennen dit niet toe. Het staat niet vast dat de maatschap deze grond daadwerkelijk als bouwgrond kan verkopen en ook wordt de maatschap niet als opdrachtgever gezien voor het bodemonderzoek.

Het hof stelt dat in een geval als het onderhavige de belanghebbende (de maatschap) aanspraak maken op aftrek van omzetbelasting als ze aannemelijk maakt dat ze ten tijde van het sluiten van de overeenkomst inzake het bodemonderzoek het oogmerk had de onderzochte grond in de toekomst te leveren of te exploiteren en dat zij dit belast wilde doen. Ook moet de belanghebbende aannemelijk maken dat voorgaande redelijkerwijze te verwezenlijken was.

Uit het verloop van het proces leidde de rechter af dat de maatschap de grond niet zelf bouwrijp wilde maken, maar zonder bewerkingen wilde doorleveren. Ook zijn er geen objectieve gegevens of de grond bouwrijp gemaakt kon worden, zoals toestemming van de gemeente. Als grond toch geleverd wordt, is er sprake van vrijgestelde leveringen ervan, zodat belasting ervan niet voor de hand lag. In navolging van rechtbank en de inspecteur vindt het hof nu dat de maatschap de betwiste omzetbelasting niet kan aftrekken, een bedrag van €34.000.

Verder was in geschil of de maatschap de opdrachtgever was van het bodemonderzoek. Maar deze vraag kan in het midden blijven na het voorgaande. Overigens was er geen schriftelijk bewijs van een opdracht hiertoe en noemde de bv zelf de verkopers van de grond als opdrachtgever.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘bouwgrond’

Lees ook Agrocount Studiebijeenkomst met E-learning: Fiscaal Agrarisch Recht en de Onroerende Zaak

Meer informatie Uitspraak Hof Amsterdam, 17 juli 2008: nr. 07/00973

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.