Home

Achtergrond 171 x bekeken

'Vakantiewerkers tot 16 jaar slecht af'

De arbeidsomstandigheden voor jongeren tot 16 jaar zijn niet goed geregeld.

Dat blijkt vandaag uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van CNV Jongeren. Volgens CNV staat juist de groep tot 16 jaar het zwakst. De helft van deze groep krijgt geen loonstrookje of heeft geen arbeidsovereenkomst. Ook doen ze vaak gevaarlijk werk en werken ze op zondag. En dat is niet toegestaan. Elk jaar komen meer dan 100.000 jongeren tot 16 jaar voor het eerst op de arbeidsmarkt.

Vakantiewerkers zonder contracten of loonstrookjes krijgen beduidend minder loon dan vakantiewerkers met loonstrookje of contract. CNV Jongeren wil dat werkgevers zich beter gaan informeren over de rechten en plichten van 15-jarigen, voordat ze ze werk aanbieden.
Volgens CNV Jongeren klopt het idee niet dat sommige jongeren die zwart werken meer verdienen omdat ze geen premies en belasting betalen. Veel van die jongeren lopen bijvoorbeeld vakantiegeld en vakantie-uren mis. Ook hebben ze volgens de vakbond een zwakkere onderhandelingspostie.

Van de jongeren van 16 jaar en ouder ontvangt 71 procent een loonstrookje. Dit is een verbetering ten opzichte van vorige jaren. In 2007 ontving slechts 50 procent van de vakantiewerkers een loonstrookje. Ook worden de jongeren beter voorgelicht over de gevaren van het werk. 70 Procent van de ondervraagden heeft instructies ontvangen over veilig en gezond werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.