Home

Achtergrond 174 x bekeken

Uitvoer tomaat naar Zuid-Europa zakt in

De Italiaanse en Franse markt toont duidelijk minder interesse in Nederlandse tomaat.

Dat blijkt uit uitvoercijfers van het PT over het eerste halfjaar. De Italiaanse markt is met 31 procent zelfs behoorlijk ingezakt; Frankrijk nam ook al 20 procent minder af. Daarmee staan de zuidelijke afzetmarkten onder druk, terwijl andere markten goed presteren. Volgens een woordvoerder van een op Italië gericht exportbedrijf is de daling het gevolg van een ruime eigen productie plus een zwakke vraag. Italië is één van de zwakste Europese economieën en dit voorjaar was het niet te warm in Italiaanse teeltgebieden. Nederlandse exportbedrijven hebben de activiteiten op de Italiaanse markt niet afgebouwd, maar er is gewoon minder ruimte op de markt.

Rusland en Polen zijn de snelst groeiende afzetmarkten voor Nederlandse tomaten. De groei van het volume naar Rusland bedraagt 48 procent. Polen nam 40 procent meer tomaten af in dit eerste halfjaar. Ook Duitsland (4 procent), Verenigd Koninkrijk (13 procent) en Zweden (10 procent) namen duidelijk meer tomaten af dit eerste halfjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.