Home

Achtergrond 195 x bekeken 2 reacties

Tuinbouw hoopt op effect oproep Verburg

De oproep van minister Gerda Verburg aan de groentesector een einde te maken aan versnippering kan bundelingsgesprekken een duw in de rug geven.

Dat zegt Thijs Jasperse, voorzitter van telerscoöperatieven P8, K8 en A8. Minister Verburg gaf de glastuinbouw bij het steunpakket een dringende oproep mee de afzetpositie te versterken door de versnippering tegen te gaan. Volgens Jasperse valt de ongewone opmerking van Verburg in goede aarde bij telers. "Ik vind het een ondersteuning van onze samenwerkingsinitiatieven omdat de minister ook erkent dat er iets scheef zit in de margeverhoudingen."

De minister gaf met een voorbeeld over de margeverdeling aan dat de sector een hogere opbrengstprijs kan genereren als het de afzetstructuur aanpast.

Gesprekken over samenwerking lopen nog altijd binnen P8, K8 en A8, zegt Jasperse. In welke fase de bundelingsgesprekken zijn, wil hij niet zeggen. Plannen voor 2009 voor een associatie van producentenorganisatie (APO) moeten voor GMO-erkenning voor 15 september ingediend worden.

Gesprekken richten zich op verbetering van de afzetstructuur. "We willen als producenten zo efficiënt mogelijk samenwerken met zo min mogelijk partijen, maar daarbij wel de tussenschakel handel in tact houden."

De bundelingsgesprekken hebben op vlak van marketing tot samenwerking geleid, maar nog niet tot bundeling van het aanbod. "Het is ook niet dat we alles op één hoop willen gooien. Het is niet zo als in 1996 met The Greenery dat we als producenten de regie willen nemen. Er wordt wel degelijk over bundeling gesproken, maar het is niet een kwestie van even doen. Er is veel versnippering waarbij belangen zijn ontstaan." Volgens Jasperse vindt overleg over bundeling in de glasgroentesector alleen plaats binnen de telerscollectieven. Dat bevestigt de koepel voor afzetorganisaties DPA. "Wij zijn zijdelings betrokken bij de gesprekken die binnen de P8 en K8 plaatsvinden", zegt DPA-directeur Hans van Es.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    John

    dit wordt nooit wat!!! kijk maar naar de vorige bundeling, ook nooit kostendekkend geworden (ondanks de GMO...)

  • no-profile-image

    c

    the greenery das de grootste catastrofe ooit geweest, al het leden kapitaal naar de donder. 1 grote dievenbende is het. en dan nog denken ze dat het helpt te bundelen. iedereen weet dat het nooit zal gaan lukken. de tuinbouwbedrijven zijn te groot daarvoor tegenwoordig. misschien is het beter dat iedere tuinder het beter maar zelf gaat doen. teh gereenery geeft het toch maar weg en als een tuinder zelf verkoopt probeert hij nog tenminste zijn kostprijs te rekenen. iets waar teh greenery niet bij stilstaat. makkelijk verkopen zo hun doen met de portemonnee van een ander

Of registreer je om te kunnen reageren.