Home

Achtergrond 172 x bekeken

'Scholen geven te weinig les'

Driekwart van alle middelbare scholen gaf het afgelopen jaar opnieuw te weinig les.

Vandaag begint het schooljaar in Noord-Nederland, maar les wordt er nauwelijks gegeven. Het is nog steeds een veel voorkomende praktijk dat leerlingen de eerste dagen van het jaar alleen hun boeken en lesrooster hoeven op te halen, zo schrijft dagblad Trouw, die dat baseert op een steekproef onder dertig scholen.

Bijna de helft van de scholen begint, zo schrijft de krant, pas woensdag en soms nog later met de lessen. De rest heeft de aanlooptijd bekort en begint dinsdag. Door snel op gang te komen, willen deze scholen bereiken dat hun leerlingen het wettelijke minimum van 1040 uur onderwijs per jaar krijgen.

Het afgelopen schooljaar heeft dat niet afdoende geholpen, blijkt uit een enquête van bureau Regioplan onder schooldirecties. Ruim 90 procent nam dat jaar maatregelen om die 1040 uur te halen, zoals het inkorten van de lesvrije periodes rond de vakantie.

Een meerderheid zegt dat zij wel genoeg onderwijs op het rooster hadden staan. Maar door lesuitval zijn zij vaak onder de norm gebleven. Toch duidt de enquête wel op een stijgende lijn. In het schooljaar 2006/2007, het eerste jaar dat naleving van de urennorm streng gecontroleerd werd, gaf één op de vijftien scholen genoeg les, nu dus één op de vier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.